5 неща за теб, които трябва да запомниш

  • Сподели:
5 неща за теб, които трябва да запомниш

Притча за качествата, които притежаваме, за отговорностите, които имаме, и за пътя, който следваме. Притча за самия живот...

Едно момче гледало баба си как пише писмо. По едно време я попитало:

- Какво пишеш? История за нас ли? За мен ли пишеш?

Бабата спряла да пише и му отговорила:

- Да, всъщност пиша за теб, но по-важен от думите е моливът, който използвам. Надявам се един ден да станеш като този молив, когато пораснеш.

Заинтригувано, момчето погледнало молива. Той не изглеждал нещо особено.

- Но той е съвсем обикновен! – разочаровано възкликнало то.

- Зависи как гледаш на нещата – отвърнала възрастната жена. – Той има пет важни качества, които, ако успееш да отгледаш в себе си, ще се превърнеш в човек, който е в мир със света.

Първо, ти си способен на велики неща, но не бива никога да забравяш, че има една ръка, която направлява твоите стъпки. Това е Бог и Той винаги ни води според волята си.

Второ, от време на време трябва да спра да пиша и да подостря молива. От това може и да го заболи, но след това става много по-остър. Така и ти трябва да се научиш да понасяш определена болка и тъга, защото те ще те направят по-добър човек.

Трето, моливът винаги ни позволява да използваме гума, за да изтрием грешките си. Това означава, че да поправиш нещо, което си сбъркал, не е непременно лошо. То ни помага да продължим по пътя към справедливостта.

Четвърто, това, което има най-голямо значение, не е дървената обвивка на молива, а графитът, който лежи в сърцевината му. Затова винаги търси в себе си и в хората онова, което се намира вътре в тях.

Петото качество на молива е, че той винаги оставя следа. По същия начин всичко, което правиш в живота си, оставя следа. Помни го при всяка стъпка, която правиш.

Източник: gnezdoto.net