5 полезни насоки за справяне със стреса

  • Сподели:
5 полезни насоки за справяне със стреса

Стресът е основен спътник в модерния ни и забързан живот. Всички добре знаем, че когато дълго време сме подложени на стрес, тялото и психиката ни се изтощават и започват негативни промени.

Какво по-добро можем да направим?

Не можем да избягаме в отшелничество. Можем да се опитаме да се приспособим към ситуацията и да направим стреса съюзник в нашия житейски път. Можем да променим начина, по който мислим и реакцията на тялото ни. Да ги превърнем в съзнателен избор!

Ето пет основни насоки как да го постигнем.

1. Осъзнаване на това, че проблемът не е в стреса, а в това как реагираме на него

Всеки човек притежава силата да промени нефункционалните си разбирания и да направлява реакциите си в посока, която желае. Повярвайте в себе си!

2. Чрез кратки релаксации и дихателни упражнения, които отпускат напрежението и активират симпатиковата нервна система

Когато се научим да ги правим често и навсякъде, само за 2-3 минути те намаляват нивата на стрес хормоните в тялото и ни подготвят за спокойна реакция.

3. Чрез фокусиране върху нещата, които искаме да се случат в живота ни

Невронауките, с помощта на модерни технологии доказаха, че за мозъка няма разлика дали нещо се случва реално или само във фантазиите ни. Невронните пътища, които се активират и в двата случая са едни и същи.

Благодарение на мозъчната пластичност, колкото повече тренираме мозъка да затвърждава връзките, толкова по-естествено и лесно става това за него. Така сами избираме целите, към които се стремим.

4. Като бъдем по- и про- социални

Да се включваме в дейности, които ни правят "повече хора" – да помагаме на приятели, познати и непознати, да създаваме по-близки контакти. Учените доказаха изключително силното влияние на хормона окситоцин, който се отделя при майките, за да могат да се привържат към бебето си; при партньорите, за да създадат стабилна връзка по време на сексуален акт или просто прегръдка, както и когато помагаме на другите.

Изследвания потвърждават, че хора, отделящи от времето си, за да бъдат в полза на околните, понасят стреса много по-здравословно поради по-високите нива на окситоцин, който прави тялото ни по-гъвкаво и устойчиво на стреса.

5. Чрез най-успешната антистрес техника с модерното наименование mindfulness – да бъдем присъствени тук и сега

Това ни прави спокойни и здравомислещи и освен това разширява вътрешните ни хоризонти. Да бъдем осъзнати за живота, който се случва само в настоящето.

Още интересни статии на автора може да откриете на Peace-of-mind.info.

Снимка: realvampirenews.com