5 разлики между любовта и страстта

  • Сподели:
5 разлики между любовта и страстта

Любовта и страстта нахлуват в сърцата и умовете ни по доста непредвидими пътища. Те се преплитат често в интимните ни отношения, но определено има някои основни разлики между тях. Кои?

1. Когато сме влюбени, животът ни придобива друг смисъл.

Животът става по-богато преживяване и се развива в положителна посока, защото любовта ни носи блаженство, спокойствие и устойчивост.

Когато обаче попаднем в капана на страстта, нещата се усложняват. Макар и вълнуващо, това чувство може да изгори бързо, оставяйки негативни отпечатъци в битието ни.

2. Когато сме влюбени, виждаме бъдещето си заедно с човека, когото обичаме.

Ако изпитваме силно физическо привличане, съвместният живот е последното, което ни идва наум, наслаждаваме се само на мига и дори да правим планове, те едва ли включват общо бъдеще. Нужно е да се постараем доста, за да видим как ще проработи идеята за създаване на семейство с него/нея. Докато при любовта бъдещето без половинката изглежда странно и нереално.

3. Когато сме влюбени, ние наистина харесваме половинката си.

При страстта преценката ни е доста по-повърхностна, защото става въпрос за чисто физическо привличане, което не може да продължи дълго. Истинската любов обаче трае вечно.

4. При любовта взаимното доверие е движеща сила в отношенията.

Изпепеляващата страст ни подлага на постоянни душевни терзания и съмнения, защото отношенията ни са плътски, а тези удоволствие можем да получим от всеки. И нямаме емоционална основа, на която да стъпим, за да ги запазим.

5. Когато сме влюбени, не търсим одобрение.

Ако обаче изпитваме непреодолимо физическо привличане към партньора/партньорката си, ние постоянно търсим неговото/нейното съгласие. Винаги се притесняваме дали сме достатъчно привлекателни. Обичаме ли истински, такива мисли никога не ни идват наум.