50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот

  • Сподели:
50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот

Ако искате да подобрите начина си на живот разгледайте внимателно тези 50 малки трика, с които можете да започнете вашата промяна още днес. Те са насочени към различни аспекти на живота с цел да спомогнат да сте по-щастливи, по-здрави и по-продуктивни.

1. Замени писането на съобщения с телефонно обаждане. Дори в началото да си срамежлив и да се чувстваш неловко, веднъж ако свикнеш ще осъзнаеш, че е много по-бързо и забавно.

2. Замени времето, прекарано във "Фейсбук" с един час разговори по "Скайп" с близък приятел. Гарантирано ще е много по-забавно и ще затвърдиш взаимоотношенията си с човек, на когото държиш.

3. Опитай се да замениш оплакванията с благодарности. Така заобикалящият те свят ще се превърне в едно позитивно място, което ще промени самия теб.

4. Замени гледането на телевизия с четене на книга. Действа много по-успокояващо, а и няма нищо по-добро от това да се изгубиш в историята на някоя прекрасна книга.

5. Замени цъкането на телефона си с разходка. Хората обикновено губят часове в проверяване на новостите във "Фейсбук", "Инстаграм", вместо да се вглеждат в прекрасните гледки, които могат да открият в най-близкия парк, да подишат чист въздух и да се насладят на заобикалящата ги среда.

6. Замени стресът с медитация- ще те отпусне и успокои.

7. Замени начумерената си физиономия с усмивка- ще ти помогне да се почувстваш по-щастлив и позитивен.

8. Смени домашните си дрехи с любимия потник- това ще допринесе за по-голяма самоувереност.

9. Постави си вечерен час за лягане, вместо да заспиваш по различно време всеки ден- това ще подобри твоите навици за сън и качеството му.

10. Замени кипенето от нерви с дълбоко поемане на въздух. Ако си ядосан, изкарването на яда ще ти помогне да отпочинеш и да прочистиш съзнанието си.

11. Замени игнорирането на непознати с усмивка. Ще покачи както твоето настроение, така и тяхното.

12. Замени репликата "ще помисля" с "не". Ако не искаш да направиш нещо просто бъди честен. Ще те направи по-щастлив.

13. Прекарай малко време в клюкарстване с приятели, вместо да си седиш сам вкъщи. Доста по-добре е за психическото ти състояние, а и страхотен начин да поддържаш приятелствата си.

14. Заобичай недостатъците си, вместо да се притесняваш от тях. Никой не е съвършен, бъди уникален.

15. Вместо да насилваш даден човек за приятелство, просто го остави да си тръгне. Не всички приятелства са завинаги и опитите да задържиш даден човек до себе си често носят допълнителен стрес.

16. Замени стоенето в затворено помещение със седене на открито, когато времето е хубаво. Паркът е красиво място с приятна атмосфера и подходящо място за четене на книга или свършване на работа.

17. Замени пасивната агресия с откритост и честност. По-добре е за емоционалното ти състояние за разрешаване на даден проблем, вместо да се задълбава.

18. Вместо да си песимистично настроен,просто стани оптимист. Не си роден нито песимист, нито оптимист, така че изборът е изцяло твой как ще гледаш на света.

19. Преобуй високите си токчета с маратонките, които обичаш. Ако ти е комфортно, ще си по-щастлив и уверен.

20. Използвай споделеното шофиране вместо да караш сам. Ще спестиш пари от гориво и ще се запознаеш с нови хора, които могат да направят деня ти по-забавен.

21. Спри да се тревожиш за предишни грешки и се фокусирай върху бъдещето си. Миналото си остава минало, а всичко, което може да се случи по различен начин те чака в бъдещето.

22. Вместо да започнеш да се тъпчеш с храна, когато си разстроен, по-добре помисли за чувствата си. Това ще ти помогне да се справиш с проблемите и задълженията си.

23. Започни да се хвалиш с позитивните си черти, вместо да се самокритикуваш.

24. Вместо да си седиш вкъщи без никакви планове, провери в местната благотворителна организация за доброволчески длъжности.

25. Не се опитвай да угодиш на всички, защото това е невъзможно. Съсредоточи се върху себе си и върху хората, които обичаш.

26. Вместо да бездействаш по пътя към дадено място, по-добре свърши нещо из между другото и направи деня си по-продуктивен.

27. Вместо да планираш постоянно си направи един списък "какво да направя" и така винаги ще знаеш какво точно трябва да свършиш.

28. Вместо да си правиш шопинг терапия постоянно, си отвори нов фонд за спестявания. Човек никога не знае кога ще му се наложи да го използва.

29. Недей да го протакваш повече, подобри автобиографията си още сега.

30. Замени работата до късно със ставане малко по-рано. Повечето хора са най-продуктивни веднага щом се събудят.

31. Замени отлагането с планиране. Ако не ти се работи точно в този момент, то най-малко си задай време, когато да започнеш.

32. Вместо да работиш професия, която не харесваш, стартирай проект на тематика, която те влече и тогава работата ще ти доставя удоволствие.

33. Замени излежаването с ранно ставане за един по-продуктивен и успешен ден.

34. Замени далечните цели с малки постижения. Така ще можеш да следиш прогреса си по-точно.

35. Вместо да харчиш безразборно си задай дневен бюджет, за да знаеш къде отиват парите ти.

36. Замени затрупаното си работно място с почистено за един по-продуктивен работен ден.

37. Замени едновременното работене по много проекти за концентриране само върху един. Изследвания показват, че сме по-малко продуктивни, когато се опитваме да сме мултифункционални.

38. Вместо да си купуваш нова кола започни да спестяваш за след пенсионирането си.

39. Спри да гледаш телевизия вечер и се запиши на вечерни часове за подобряване на уменията си.

40. Вместо да отговаряш на имейли късно вечер просто си изключи телефона и върни отговор на следващия ден през работно време.

41. Вместо да проверяваш пощата си постоянно по време на работа си задай конкретно време, през което ще проверяваш за нови писма. Така ще може да се съсредоточиш върху другата си работа.

42. Спри несигурността относно напредъка си, постави си малки цели, така че да можеш да видиш успеха си веднага.

43. Вместо да носиш ключовете за дома винаги в себе си, си определи място в дома, на което да ги оставяш винаги. Така никога няма да губиш време в търсенето им.

44. Замени разходите със спестявания. Ако всяка седмица си заделяш по 10 лева, вместо да ги харчиш, то за една година ще си събрал една доста добра сума пари.

45. Вместо да си правиш списък с неща за вършене в ума си ги запиши на един лист. Това ще ти спести време.

46. Вместо да се чудиш относно дадени въпроси и проблеми, влез в интернет и там можеш да намериш отговорите на всичките си въпроси.

47. Вместо да се мъчиш с фокусирането върху работата си се опитай да постигаш по нещо всеки час.

48. Замени извиненията с честност. Ще постигнеш повече когато започнеш да имаш реална преценка за себе си и възможностите си.

49. Замени прекалено многото технологии с точното количество. Изтрий приложенията със социални мрежи, които не използваш, и инсталирай нови, които ще ти помогнат да работиш.

50. Вместо да работиш безкрайно, работи по 50 минути, след което си взимай 10-минутна почивка и повтаряй така до края на работния ден.

Автор: Десислава Атанасова, по материали от lifehack.org.

Вижте още на stanimirmihov.com