6 често срещани грешки, които ти пречат да отслабнеш

  • Сподели:
6 често срещани грешки, които ти пречат да отслабнеш

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако от скоро се бориш с излишните килограми, ако се опитваш да се храниш съобразно и здравословно, но въпреки това не ти върви с отслабването, може би допускаш една от тези 6 често срещани грешки, които спъват прогреса ти.

Ето кои са те:

1. Прекаляваш с диетите

Всички имаме поне по един такъв приятел или приятелка - винаги опитващи най-новата, модерна и чудотворна диета, постоянно чудейки се какво могат и какво не могат да ядат и винаги абсолютно убедени, че това най-накрая е диетата, която ще сработи.

Според проучване, проведено от известна марка подсладители, над 10% от анкетираните жени признават, че спазват различни диети поне до пет пъти годишно. Това предизвиква хаос в тялото, който води до хормонален дисбаланс и спъва нормалната работа на метаболизма.

А това е проблем, защото с тези модерни крайни диети човек не може да изкара дълго и в момента, в който ги спре – рискът от натрупването на изгубените килограми, та и на няколко допълнителни отгоре, заради забавения метаболизъм и влошената хормонална среда в тялото, е голям.

Да не говорим за възможните здравословни проблеми, които може да предизвика подобно ограничено хранене…

2. Мислиш прекалено много за излишните килограми

Много хора си мислят, че успешният хранителният режим се свежда до това какво ядеш, но всъщност има редица психически фактори, които допринасят за успеха или неусеха на една диета.

Например, едно изследване, направено от Журнала за затлъстяване и метаболитен синдром (JOMES) показало, че хората с нормално тегло, които възприемали себе си като затлъстели били и по-склонни към реално натрупване на излишно тегло до 10 години по-късно.

Психическият стрес, предизвикан от мислите, че си с наднормено тегло, повишава секрецията на различни хормони, част от които водят до засилен апетит и забавен метаболизъм.

Така че, накратко – за да е успешен един хранителен режим, не е важна само храната, но и начина на мислене и нагласата, с която подхождаш към проблема. Трябва да мислиш позитивно.

Да, добре е да осъзнаваш проблема и да искаш да го решиш, но не трябва да мислиш само и единствено за това и да се самонаказваш психически за допуснатите до момента грешки…

Гледай напред, към по-доброто бъдеще, което те очаква!

3. Приемаш повече захар, отколкото си мислиш

В днешно време захарта е скрита навсякъде около нас, чакайки удобен момент да провали режима ни. Затова трябва да си наясно как да я избягваш успешно. Или най-малкото да ограничиш приема й до минимум.

Да вземем за пример чаша безалкохолно от известна марка. Много хора биха си казали "какво пък, една-две чаши безалкохолно на ден няма да ми попречат чак толкова на резултатите", това все пак са едва 300-400 мл. течност. Но в едва 250 мл. от това безалкохолно се съдържат от 25 до 30 гр. захар (2 пълни супени лъжици захар само в една чаша).

За сравнение, препоръчителният дневен прием на захар според Американската здравна асоциация не трябва да надвишава 24 гр. за жените и 36 гр. за мъжете. Така че, дори да спрем само с тези 1-2 чаши безалкохолно на ден – вече лесно сме прехвърлили препоръчителния прием на захар.

Но обикновено не става така. Защото прости захари се съдържат и в много други храни, дори и в натурални такива, като плодовете. Затова, ако не се следи внимателно съдържанието на етикетите, захарта може да се окаже сериозна спънка за постигането на добри резултати от режима.

4. Пропускаш закуската

Не ми се иска да го вярвам, но за съжаление е факт – все още се сблъсквам от време на време с хора, които смятат, че след като се дебелее от хранене – ако то се пропуска, ще се отслабва по-лесно… Де да знаеха колко грешат.

Всички сме чували израза "закуската е най-важното хранене за деня". И това до голяма степен е вярно. Хората, които пропускат закуската, обикновено несъзнателно наваксват пропуснатото в следващите хранения от деня, като ги правят прекалено обилни и калорични.

Освен, че води до пълнеене, това преяждане затруднява добрата обработка на храната и може да доведе до тежест, подут корем, газове и цялостно неразположение. Затова закуската не трябва да се пропуска.

Така че, в крайна сметка, пропускането на закуската или на друго основно хранене за деня, не само че няма да ти помогне да отслабнеш, но в дългосрочен план може и да доведе до още проблеми с теглото.

Има значение обаче не само дали закусваш, а и какво. В тази статия ще намериш повече информация за това.

5. Мислиш си, че диетичните безалкохолни напитки са безобидни

Вече обсъдихме колко много захар съдържа само 1 часа от обикновено безалкохолно. И дори да знаеш това – веднага се сещаш, че има диетични еквиваленти, които не съдържат захар в себе си, а я заместват с изкуствени подсладители като аспартам, ацесулфам К и др.

На това разчитат и много други хора, спазващи хранителен режим, които обаче не могат да се разделят с вкуса на безалкохолното.

Така е, в диетичните безалкохолни напитки може и да няма на практика никакви калории, но изкуствените безкалорийни подсладители, които ги заместват, също могат да попречат на отслабването.

Има вероятност тези подсладители да объркат тялото, защото то не се снабдява с калорийния прием и последващото го засищане, които свърза със сладкия вкус. Това може да доведе до неподходящи нива на секреция на хормоните инсулин и лептин, което води до увеличаване на апетита, желание за още храна и в крайна сметка – повишен риск от нарушаване на режима и загуба на напредък.

6. Не тренираш

Вярно е, че може да се постигне завиден напредък в отслабването дори и само с правилно хранене. Но това не е оптималният подход и ако искаш не просто да си слаб, но да бъдеш здрав, енергичен, жизнен и не на последно място – да имаш оформено, добре изглеждащо тяло – трябва сериозно да помислиш и за тренировките.

Можеш да отслабнеш с калориен дефицит и да свалиш излишните мазнини, но какво ще остане след тях? Увиснала кожа, слаба, неразвита мускулатура и като цяло едно изтощено от гладуването и отпуснато тяло. Обикновено това е крайният резултат, ако човек не заложи поне на малко физическа активност, в комбинация към хранителния режим.

Освен, че оформят и стягат мускулатурата и изграждат красива физика, тренировките, особено силовите тренировки с тежести, а и различните видове спорт, горят много повече калории от кардиото или от тези, които би изгорил през деня, ако не тренираше.

А когато гориш повече калории – можеш да си позволиш и да похапваш повече, като запазиш дефицита, нужен за отслабване.

С други думи – ако комбинираш здравословното хранене с редовна физическа активност, ще постигнеш не само по-добри и по-бързи резултати, но и ще изградиш по-здраво, жизнено и добре изглеждащо тяло и ще можеш да си похапваш повече, да намалиш ограниченията и глада и всичко това - без да се притесняваш, че ще попаднеш в застой.