6 причини, поради които натрупваме излишни килограми

  • Сподели:
6 причини, поради които натрупваме излишни килограми

1. Вредна храна

Няма как да не поставим на първо място вредната храна - тя определено е главният виновник за натрупване на излишни мазнини и покачване на килограмите. Всичко тестено, газирано и прекалено мазно води до покачване на лошия холестерол, вдигане на кръвното налягане и покачване на килограмите. Вредната храна е лесна и бърза за консумация и в така забързания начин на живот тази храна е на всеки ъгъл. Само и единствено от нас самите зависи дали ще продължаваме да разболяваме организма си като я консумираме. Има много лесни алтернативни варианти, на които можем да заложим, ако искаме да избегнем рязкото покачване на килограми. Един от тези варианти е правилно да подбираме храната, която ще консумираме през деня, дори можем да си носим храна на работното място, ако искаме да сме сигурни, че няма да се подадем на глада и да си закупим някоя от вредните храни. Можем да включим в менюто си риба, телешко, заешко, зеленчуци, плодове и ръжен хляб – това са храни, от които можем да останем сити по-дълго време. Колкото по-рано осъзнаем вредите на бързата, тестена и мазна храна, толкова по-бързо ще влезнем в добра форма.

2. Липса на движение

Не е казано, че е задължително това трябва да е спорт, можем да наблегнем на повече разходки и движение, ако искаме да не натрупваме излишни килограми. Липсата на движение може да доведе до много болести – проблеми със сърцето, задъхване и наднормено тегло… Затова е важно още със ставането си сутрин да започнем денят си енергично и с движения, да не се оставяме на мързела да завладява тялото и душата ни.

3. Ген

Да, абсолютно вероятно е, ако имаме родители или баби и дядовци, имащи проблеми със затлъстяването и наднорменото тегло, това да се отрази пряко и на нас. Както косата, очите и формите на лицето са свързани с наследствеността, така и структурата на телосложението ни е свързана с гена, който сме наследили. Но всичко това не значи, че не можем да контролираме качването на килограми. Ако сме стриктни и имаме достатъчно воля ще можем без проблем да следим и да контролираме излишните килограми и ще се стремим да изглеждаме възможно най-здрави и щастливи.

4. Вследствие на болест

При проблеми с щитовидната жлеза, при диабет или под влиянието на хормони можем значително да покачим нежеланите килограми. Вследствие на болести, можем до такава степен да забавим метаболизма, че той да не може правилно да изгаря натрупаните калории и от там да се  повишава и теглото ни.

5. Депресия

Психическото ни здраве може директно да се отрази на покачването на килограми, защото когато изпаднем в депресивни състояния имаме навика да консумираме сладки, мазни и газирани храни като смятаме, че така ще се почувстваме по-добре и ще претъпим мрачните мисли, но това не е съвсем така, защото всичко това повлиява пряко на здравето и теглото ни.

6. Начин на живот

Ако заобикалящата ни среда ни предразполага към консумация на вредни храни, както и липса на движение - тя става сигурен виновник за натрупване на излишните килограми. Ако хората, с които живеем, нямат изградени хранителни навици или пък работната среда не ни позволява да спазваме хранителен режим, то тогава неминуемо ще покачваме килограмите.