7 Убеждения, от които зависи животът ви!

  • Сподели:
7 Убеждения, от които зависи животът ви!

Имате ли чувството, че борбата за това, което искате е наистина жестока, било то за пари, успешна връзка, добри резултати в работата и т.н.

Сякаш нещо все ви събаря на земята точно преди да постигнете успех.

80% от нас никога няма да бъдем финансово свободни, по начина, по който бихме искали да бъдем свободни.

И 80% от нас никога няма да бъдем истински, истински щастливи.

И има причина за това.

Причината е проста: повечето хора сме в леко безсъзнание. Живеем само на повърхностно ниво на живот, базиран само на видимия свят. Само въз основа на това, което можем да видим. Без да разбираме, че всичко, което виждаме във физическия свят първо е създадено в нашия вътрешен свят.

Той е изграден от умствен свят, емоционален свят и духовен свят. Всеки един от тези светове се води от нашите убеждения, вярвания, принципи и навици, които са дълбоко вкоренени в нашето подсъзнание. Това е започнало от ранна детска възраст та чак до последния път, в който някой ни е убедил да повярваме в нещо от неговата гледна точка, без изобщо да се замисли как ще ни се отрази това вярване.

Добрата новина е че Невро-Лингвистичното Програмиране ни дава силата да препрограмираме дълбоко вкоренени убеждения, вярвания, принципи и навици. Така, че решение има.

Ето ги тези 7 основни убеждения, които могат да ви попречат да живеете живота, за който мечтаете. Разделил съм ги на отделни аспекти от живота на всеки човек. Ще започнем с парите:

Убеждение №1. Парите променят хората и ги правят лоши!

Това е едно тези убеждения, които много от хората си повтаряме, а в същото време говорим как ще ни падне следващата далавера, за да изкараме много пари наведнъж или пък чакаме на тотото да ни оправи живота.

Тази клопка, в която сме попаднали е много ограничаваща и ни кара да се самосаботираме.

Представете си, че сте хамстер, който върти колелото в клетката и казва на другите хамстери около него че е тръгнал на някъде. По-лошото е, че повечето от заобикалящите го хамстери също не осъзнават, че колелото, на което се е качил няма да го заведе никъде и продължават да го надъхват.

Ето още няколко много грешни и съсипващи живота изявления свързани с парите:
Парите са корена на злото.
Богатите хора са алчни.
Трябва да работиш много здраво, за да изкарваш пари.
Не можете да бъдете богати и духовни едновременно.
Парите не купуват щастие.
Парите не растат по дърветата.
Не можем да си го позволим.
Трябват ти пари, за да правиш пари. – това ми е любимо.
Пари при пари отиват.

Решение:

Сега, ако имате подобни убеждения, които пречат на парите да навлязат в живота ви, то тогава напишете всичките едно под друго и срещу тях напишете положителната форма или просто променете някоя дума.

Например:
Трябват ти пари, за да правиш пари. – Трябва ти креативност, за да правиш пари.

Парите променят хората и ги правят лоши. – Парите са просто инструмент, който използвам, за да постигам целите си и да помагам на хората.

След като напишете всичките си убеждения, просто отделяйте малко време всеки ден да ги прочитате, и така с времето тези изявления ще натрупат сила в подсъзнанието ви и ще променят неврологичните пътища във вашия ум, така че те да са в унисон с вас и да ви служат.

Така новите ви убеждения ще ви позволят да забелязвате и усвоявате възможностите, които ви заобикалят по най-добрия начин.

Убеждение №2. Всичко е въпрос на късмет!

Ето няколко човека, които не смятат така:

Късметът е илюзия в която вярват невежите, а глупаците преследват. — Юлиян Ризов
Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност. — Хенри Форд

Късметът е част от плановете. — Бранч Рики

Откривам, че колкото по-усърдно работя, толкова повече късмет имам. — Томас Джеферсън

Късметът не е нещо, което трябва да споменавате пред хората, които са постигнали всичко сами. — Е. Б. Уайт

Като всяко едно нещо на този свят и хората, които съм цитирал тук не са случайни. Това са успели хора, който са се сблъсквали с какви ли не проблеми и премеждия. Имали са възходи и падения, които биха изумили много хора. Техния късмет се гради на постоянство, креативност и вяра в избора им.

Когато осъзнаем, че късметът се създава чрез ежедневен процес на преданост към целите ни + последователни действия + безмилостни иновации, ще осъзнаем с каква сила разполагаме. Но за съжаление много от нас се плашат от тази сила. Спомняте си най-запомнящата се реплика на чичо Бен отправена към Питър Паркър – “С голямата сила идва голямата отговорност” – малцина сме хората готови да поемат отговорност за това, което ни се случва в живота.

Не казвам да спрем да вярвате в късмета си. Ако това вярване ви служи добре, оставете го да си работи. Просто убеждението, че “ВСИЧКО е въпрос на късмет” по никакъв начин не ни прави участник в собствения ни живот, точно обратното, прави ни наблюдатели и анализатори, който се примиряват с обстоятелствата.

Това е убеждението, което ви препоръчвам да интегрирате:

Всичко става по някакви причина, има някаква цел и играе някаква роля в живота ми.

Същото това убеждение ще преобърне живота ви.
/Използвайте техниката за смяна на убеждението от точка 1-ва/

Когато нещо изключително се случи в живота ви и кажете, че е просто късмет вие тотално убивате всяка невронна пътечка, която сте изградили съзнателно или несъзнателно с цел да ви помогне за това нещо да стане реалност. Вместо това потърсете причината във собствените си способности и контакти, който сте изградили с преданост към целите, последователни действия и креативност. Отдайте им заслужената благодарност.

Убеждение №3. Аз не съм виновен за положението ми в момента!

Напротив, Ти и само Ти си виновен за положението си в момента. Всеки човек на тази планета във всеки един момент има избор как да мисли, как да говори и как да действа. Всички действия от твоя страна са те довели до този момент.

Както писах в част т.1 на тази статия – нашия живот се води от убеждения (вярвания), навици и принципи (ценности). Тук ще цитирам Махатма Ганди (препоръчвам ви да гледате филма за живота му):

Вашите вярвания стават ваши мисли,
Мислите ви стават ваши думи,
Думите ви станат ваши действия,
Вашите действия преминават в навици,
Вашите навици се превръщат във ваши ценности,
Вашите ценности оформят вашата съдба.

Ти си избрал в кое училище да учиш, ти си избрал за каква работа и къде да кандидатстваш, ти си избрал дали да идеш на купон или да довършиш нещо важно за теб в този момент, избрал си дали да теглиш кредит или да спестяваш, избрал си колата си и с нея разходите й всеки месец.

Със сигурност поне малко твоето подсъзнание се бори с тези твърдения, освен ако не си от хората, които са ги приели напълно, а това са хората, които сами извайват живота, който желаят и са щастливи от този факт.

Аз съветвам да не съжаляваш за изборите в миналото, тъкмо обратното, благодари за тези си избори, защото те са те довели то тук, до тази статия, до тези осъзнавания и опит, които притежаваш в момента.

Поеми отговорност за изборите и последствията, до които са довели те, защото единствения избор, на който нямаш право е да промениш миналото, а миналото тежи и пречи на много хора в настоящето и не им позволява да погледнат смело в бъдещето си, но това винаги може да се промени с един единствен избор.

Хубавото на изборите, които осъзнавате, че сте направили в миналото си е, че ви доказват мощта, която притежавате и можете да я приложите в бъдещите ви избори още сега.

Да познаваш другите е мъдрост.
Да познаваш себе си е просветление.
Да управляваш другите изисква сила.
Да управляваш себе си – нужна е мощ.
– Лао Дзъ

Убеждение №4. Нямам време!

Гледали ли сте "Дилъри на време"? Ако сте, значи си спомняте там какво става с хората, които нямат време. Умират!

Часовете, които обикновените хора губят, изключителните хора ги използват в своя полза за постигане на целта.

Приликата между всички хора на тази земя, без изключение, били те богати или бедни, щастливи или нещастни, заети или свободни, бебета или старци е една. Всички имаме по 24 часа в денонощието.

Това, че много от нас са заети да бъдат заети не ги оправдава, нито пред приятелите и семейството им, нито пред тях самите, че нямали време за тях и съответно за себе си.

Тук се сещам за един цитат от Уил Смит и неговите 7 принципа на успеха:

"Докато вие спите – аз работя, докато вие ядете, аз работя! Ако не посветите себе си в това да бъдете най-добрия всеки един ден, никога няма да бъдете в състояние да общувате с хората, по начина, по който желаете."

Почти всички хора действат като Уил Смит, само че повечето посвещават себе си в това да бъдат по-голямата “жертва” в кръговете си.

Когато съм споделял този цитат с обикновени хора от обкръжението ми, те започват да се оправдават как работели, пазарували, домакинствали, а в същото време това, което ги прави заети изобщо не са гореспоменатите дейности. Защото, ако са толкова заети с тези неща не би трябва да се оплакват от това, че няма работа, хладилника е празен и къщата е западнала.

Това, което ги прави заети е че си губят времето, буквално. Гледане на телевизия (имам предвид: риалита, които се градят на скандали и на живота на други хора), играене на дебилни игри, който НЕ стимулират мозъка (повечето игри стимулират мозъка), правене на нещо, което няма нужда да се прави, повтаряне на едни и същи дейности, които сами по себе си не водят до никакъв резултат и още и още.

Има огромна разлика между ефективен и зает човек. Ефективните хора знаят какво искат и начертават маршрута си предварително до целта, която преследват, докато заетите хора искат с хаотични движения на посоки без цел да постигнат всичко и то от един път и когато не успеят следва много от не ценното им време да бъде инвестирано в оплакване и хулене как нищо не се получава.

"Никой не може да управлява времето си, но може да управлява себе си във времето. Имам време за всичко, но аз ще реша къде, как и в кого да го инвестирам." Това е убеждението, което аз поставих на мястото на "нямам време".

Сетете се за "Дилъри на време" следващия път, когато вие или някой срещу вас отговаря с "Нямам време!" без дори да се замислите дали е така.

Убеждение №5. Всеки гледа да те прецака

Всеки познава или поне е срещал човек, който постоянно повтаря тази фраза и се съмнява във всеки човек дръзнал да изяви добри намерения към него. За щастие моето обкръжение от ранна възраст е включвало такива хора. Казвам за щастие, защото това е едно от убежденията, който съм съумял да надвия в ранна възраст, а това ме кара да се чувствам горд от себе си.

Победата над това убеждение откри пред мен хоризонт пълен с възможности.

Забелязвам някой от познатите си и до днес са на мнение, че щом някой спомене за възможност, която те не срещат често значи, че ще те прецака с нещо.

Веднага се включва механизма “бий се или бягай”, който представлява в повечето случай супер агресивно оспорване или тотално игнориране и обръщане на другата страна. Това направо ги блокира тотално откъм нови възможности за развитие и успех.

Аз предлагам механизма спри и помисли или "мислете критично и съзнателно", както съветва един от фаворитите ми Ранди Гейдж. Поставяйте под съмнение статуквото.

Използвай критическо мислене и започни да предвиждаш следващите няколко хода на хората, вместо да попадаш в капана на собствените си мисли изградени от чуждото мнение и да блокираш пътя на всяка възможност опитваща се да влезе в живота ти.

В тази стратегия пак има доза съмнение в намерението, което идва отсреща, но има и същата доза доверие, което изравнява възможностите за правилна и навременна преценка на ситуацията.

Изслушай и помисли за плюсове и минуси по възможност без да ги пресяваш през собствената си призма. Всяка една възможност има и плюсове и минуси, просто трябва да се увериш как СЕ и как НЕ СЕ вписват те във твоя живот.

Отговорът е във въпроса. Задавайте си въпроси от рода на:

Какво въздействие ще окаже върху живота ми?
Какви облаги ще получа?
Какво няма да се случи, след като приема?
Какво ще се случи, ако не я приема?
Какво няма да се случи, ако не я приема?
С какво ми се струва важна тази възможност?
Сигурен ли съм, че искам това?
Какво всъщност искам?

Ако ти си този, който изказва доброто си намерение, а отсреща са твоите познати, които са готови да оспорват всичко, което смяташ, че ще им е от полза, ще ти дам една техника, която винаги работи в твоя полза:

Веднага, след като се включи механизма "бий се или бягай" и те нападнат, първата ти работа е моментално да се съгласиш напълно с тях, това леко ще ги обърка, след това обърни внимание на хората, които са заинтересовани и се отдели само с тях, за да си говорите на спокойствие, останалите ги изолирай по въпроса и повече не споменавай.

Скоро, ако имат някакъв интерес или са от хората, които ги е грижа за вас до някаква степен, сами ще се дойдат да питат.

Успех, надявам се да съм бил полезен.

Убеждение №6. Вече е прекалено късно за...

Това убеждение кара хората да стоят на едно място, а който стои на едно място е обречен на посредственост.

Самозалъгват се като казват, че всичко е приключило и няма смисъл, за да не правят нищо и да избегнат поемането на отговорност. Успокояват се като си казват, че следващия път, когато дойде новото нещо ще го хванат.

Но какво се случва, когато дойде следващото голямо нещо, идва и позната до болка реплика "Утре!" и колелото се завърта. Идва "утре" и пак се появява "Вече е прекалено късно" и така докато наистина не стане прекалено късно за каквото и да било.

УТРЕ: Мистично място, където 99% от човешката продуктивност, мотивация и постижения се съхраняват.

Най-лесното нещо на този свят е да залъжеш себе си и твърде много от нас го правят редовно. Този “смъртоносен” капан е перфектното извинение за прикриване на липсата на каквито и да било приоритети и цели във твоя живот.

Ето един момент, който без значение на колко години си, колкото и късно да го хванеш, винаги ще му е правилното време. Това е моментът "СЕГА!" или "ДНЕС", който както му харесва.

Това е момента или мястото, на което се случват чудесата. Тук свършва миналото и започва бъдещето. Ще цитирам няколко откъса от книгата на А. Андрюс "Съкровищата на пътешественика", които може да ползвате за смяна на убеждението "Вече е прекалено късно":

"Още днес ще започна да градя ново бъдеще, като си изградя едно ново "аз". Повече няма да живея в капана на отчаянието и да тъгувам по прахосаното време и изгубените възможности. Бъдещето започва от днес."

"Пропилях твърде много време от живота си съмнявайки се във вярата си и вярвайки на съмненията си. Ще сложа край на това. Вярвам в бъдещето. Няма да гледам встрани. Ще гледам само напред и ще бъда упорит."

"Преуспелите вземат решения бързо и променят мнението си бавно. Неудачниците вземат решения бавно и променят мнението си бързо."

Щом четеш тези статии, ти си или преуспял или си на път да бъдеш.

Преуспял само да поясня, за който не знае е процъфтяващ, цъфтящ, благоденствуващ, напредващ /директно от речника/. Това е да си постигнал вътрешното състояние на преуспял човек. Имаш ли това състояние за другото не се тревожи, то само ще дойде, ако още не е. От теб се иска само да го допуснеш.

Успех и гледай напред към бъдещето с увереност. То си е ТВОЕТО бъдеще.

Убеждение №7. Условията в момента не са подходящи

И никога няма да бъдат.

Това е най-честото убеждение, което чувам, когато става въпрос за промяна или стартиране на ново начинание.

Ще цитирам част от една презентация на Саймън Сайнек за неговия златен кръг и въпросът "Защо":

"Самюел Пиърпонт Лангли е непознат на повечето хора. Още в началото на ХХ-ти век всеки всеки се опитвал да осъществи човешки полет, а той имал онова, което предполагаме, че е рецепта за успех. Дори сега, когато питаш хората, защо техния бизнес или кариера се провалила те отговарят със същите три неща – нисък капитал, неподходящи хора, лоши пазарни условия. Винаги са същите три неща.

С. П. Лангли получил $50 000 от военното министерство, за да измисли тази летяща машина. Парите не били проблем. Той имал място в Харвард и е имал изключително добри връзки. Наел най-добрите умове, които можели да се намерят с пари. А пазарните условия били фантастични. От “Ню Йорк Таймс” го следвали навсякъде. И всички насърчавали Лангли. Тогава как така никога не сме чували за Самюел Пиърпонт Лангли?

В Дейтън, Охайо, Орвил и Уилбър Райт нямали нищо от онова, което смятаме, че е рецептата за успех. Нямали никакви пари. Плащали за мечтата си с постъпленията от магазина си за велосипеди. Нито един човек от екипа на братя Райт не бил учил в колеж, нито дори Орвил и Уилбър. А от “Ню Йорк Таймс” не ги следrвали никъде. Разликата била, че братя Райт били движени от кауза, от цел, от вяра. Вярвали, че ако могат да измислят тази летяща машина, тя ще промени хода на света. С. П. Лангли бил различен. Той искал да стане богат и известен.

И по-нататъшно доказателство, че Лангли е имал погрешна мотивация е, че в деня, щом братя Райт полетели, той се отказал. Можел да каже: "Момчета, това е изумително откритие, а аз ще подобря вашата технология", но не го направил. Той не бил пръв, не забогатял, не се прочул, така че се отказал."

Ако имаш твоето "защо" ще преодолееш всяко "как".

Всеки човек има неговото защо, просто трябва да го намери, а това е част от нашата работа на тази земя.

Още от Иво Димитров може да прочетете на: blog.ivodimitrov.pro.

Научете повече и за семинара "Лична Сила".

Снимка: freewallpaperfullhd.com