8 златни съвета към майките на момчета

  • Сподели:
8 златни съвета към майките на момчета

Не е лесно да отглеждаш и възпитаваш деца, без значение дали става въпрос за момчета или момичета. Има обаче някои прости правила, които могат да помогнат на родителите във взаимоотношенията с децата им.

Ето 8 златни съвета, подходящи за майки, които имат синове.

1. Никога не се подигравайте на сина си

Когато една жена се присмива на мъж, това може силно да го травмира. Но когато собствената му майка се подиграва с него, това би отворило дълбока рана, която дълго няма да зарасне.

2. Винаги отговаряйте на въпросите му

Без значение на каква възраст е! Избягвайте реплики от рода на "Ами така", "Когато пораснеш, ще разбереш" и т.н. и имайте готовност да отговорите на всеки въпрос, дори и да не знаете отговора. Когато се вълнува от нещо, детето или тийнейджърът трябва да получи адекватен отговор.

3. Помолете го за съвет при вземането на важно за вас решение

Понякога може да се учудите колко адекватен съвет може да получите от сина си. По този начин той се научава и на отговорност, помагайки ви да вземете правилното решение. В замяна пък му се отблагодарете с доверие и уважение.

4. Избягвайте фрази от типа "Нали ти казах!"

Дори и момчето да е направило нещо неправилно, за което сте го предупредили, не започвайте с назидателни фрази. Това едва ли ще даде положителен резултат. Очевидно майката е била права, но има по-подходящи начини, по които детето да разбере, че е сбъркало.

5. Хвалете го, когато заслужава

Вместо да кажете "Можеше и по-добре", поощрете го с едно "Браво". Така момчето разбира, че е на прав път и осъзнава, че е направил нещо добро или е постигнал добри резултати.

6. Подкрепяйте мечтите му

В детските и тийнейджърските години момчетата прекалено често променят интересите и мечтите си. Днес искат да станат полицаи, утре художници, след това лекари. На вас не ви остава нищо друго, освен да ги подкрепяте. Ще дойде момент, в който ще разбере какво точно иска да прави...

7. Не оставяйте момчето да плаче

Никога не оставяйте детето да плаче, без значение от причината. Може да го е разстроило нещо съвсем дребно, но за него това да е огромен проблем. Опитайте се да го успокоите и да го върнете към игрите.

8. Винаги бъдете на негова страна

Не само на думи, но и на действия! Дори и наистина да е сгрешил, защитете го. След това може да му обясните, че не е бил прав или е сторил нещо нередно. Но пред останалите хора, вие трябва да сте на негова страна. Така ще изградите доверие у него и той ще знае, че може да разчита не вас.

По материали от interesno.co