9 цитата от Владимир Путин - "Колкото повече знам за хората, толкова повече харесвам кучета"

  • Сподели:
9  цитата от Владимир Путин - "Колкото повече знам за хората, толкова повече харесвам кучета"

Владимир Путин е роден в Ленинград (дн. Санкт Петербург). Той е късно дете в семейството – има 2-ма братя, починали през войната. Завършва „Право“ в Ленинградския държавен университет през 1975 г., след което постъпва на работа в Комитета за държавна сигурност (КГБ). От 1985 г. работи за КГБ в ГДР. След завръщането си в Русия през 1990 г. работи в родния си град като служител в университет (1990 – 1991), съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Анатолий Собчак (1991 – 1994) и заместник-кмет (1994 – 1996). Официално напуска КГБ след опита за преврат през август 1991 г. След 1996 г. се премества в Москва и заема второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин. През 1997 г. става заместник-директор на администрацията на президента. През 1998 г. е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия. През март 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а през август – министър-председател на Русия. От декември същата година изпълнява длъжността президент на Русия. През 2000 г. е избран за държавен глава, а през 2004 г. е преизбран за втори мандат.

Владимир Путин изявява интерес към работа в разузнавателните служби на Съветския съюз от ранна ученическа възраст. Дълбоко повлиян е от романтичния образ на разведчика в литературата, който самоотвержено отдава труда, а при необходимост – и живота си за доброто на родината и неутрализирането на враговете, като същевременно остава неизвестен за обществото, защото не търси слава, а му стига да знае, че е полезен. С мечта за такава кариера 16-годишният Владимир Путин по свой почин отива в приемната на централата на КГБ-Ленинград, и заявява желанието си да се влее в редиците на „бойците на тихия фронт“. Служителят, който го изслушва, в отговор му заявява, че нещата стоят по друг начин – не кандидатът търси службата, а КГБ намира човека, когото иска да привлече. Путин не губи надежда и все пак иска да знае какво е препоръчително да изучава, за да има най-голям шанс да бъде привлечен за сътрудник. Отговарят му, че е подходящо или да отслужи в армията, или да наблегне на правото и чуждите езици. Путин прилежно изпълнява втория получен съвет – веднага започва подготовка за кандидатстване в Юридическия факултет на Ленинградския университет, приемат го, дипломира се и впоследствие наистина е потърсен от страна на КГБ за привличане като щатен служител, а по-късно и офицер.

Има съпруга Людмила; две дъщери – Мария и Екатерина; три кучета: лабрадор Кони, подарена му от министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу през 2000 г., пудел Тося и синът й Родео; коза Спаска, подарък от кмета на Москва Юрий Лужков. На 13 ноември 2010 година, при посещение в България, министър-председателят Бойко Борисов му подарява каракачанско куче.

 

HighViewArt.com подбра девет цитата от Владимир Путин:

1. „Не съм жена, така че нямам лоши дни.“

2. „Хитлер искаше да унищожи Русия. Понякога хората трябва да си припомнят как завърши това.“

3. „Задачата на правителството е не само да налива мед в чашата, но и понякога да дава горчиви лекарства.“

4. „Животът би бил много скучен без клюкарстване.“

5. „Едва ли всичко някога ще ни е наред, но ние сме длъжни да пробваме.“

6. „Разпадът на СССР бе най-голямата гео-политическа катастрофа на столетието.“

7. „Никой не трябва да уповава мечтите си на чудеса.“

8. „За мен любовната игра е подобна на лова с нож. Нищо не е свършило, докато ножът е чист.“

9. „Колкото повече знам за хората, толкова повече харесвам кучета. Просто харесвам животните.“