''Абортът, който направих като тийнейджър, беше най-тежкото решение в живота ми'' - Ума Търман

  • Сподели:
''Абортът, който направих като тийнейджър, беше най-тежкото решение в живота ми'' - Ума Търман

Ума Търман споделя дълбоко личен опит, осъждайки противоречивия закон на щата Тексас за абортите.
В емоционален коментар във "Washington post" , Търман говори за своя тъмна и дълбоко пазена тайна, а именно, че в края на тийнейджърската си възраст е направила аборт. Актрисата пише това изявление с надеждата, че ще достигне до повече жени и момичета, които може да изпитат срам, че не могат да се защитят и нямат никаква подкрепа.

Сенатският законопроект 8, който влезе в сила на 1 септември, сега е най-рестриктивният закон за абортите в страната, който по същество премахва правата, установени в съдебното дело Roe v. Wade. (Роу срещу Уейд е знаково решение на Върховния съд на САЩ, в което Съдът постановява, че Конституцията на САЩ защитава свободата на бременната жена да избере да направи аборт. без прекомерни държавни ограничения.)
Законопроектът забранява абортите след шест седмици от бременността , което е преди повечето жени да разберат, че са бременни. Законопроектът не допуска изключения за бременности, които са резултат от кръвосмешение или изнасилване.
Съгласно закона частните граждани могат да съдят лекари или медицински служители в клиниката за аборти, за които подозират, че са извършили незаконни аборти след шест седмици, както и всеки, който е помогнал при аборт, включително да закара някой до болницата или да им помогне с разходите. Ако делото е успешно, те ще получат минимум 10 000 долара.

В своята история Търман отбелязва, че нейното решение в тази възраст, е продиктувано от чувството ù за неспособност да осигури стабилен дом на едно бъдещо дете.
Ето какво споделя самата тя по повод на Тексаския закон:

"Това беше най-тъмната ми тайна досега. На 51 години съм и го споделям с вас от дома, където съм отгледала трите си деца, които са моята гордост и радост.

Абортът, който направих като тийнейджър, беше най-тежкото решение в живота ми, което ми причиняваше болка тогава и което ме натъжава дори сега, но това бе пътят към живота, изпълнен с радост и любов, която изпитах.
Когато дойде времето да направя аборт, отидох в лекарски кабинет в Кьолн, Германия, да извършат процедурата. Болеше ужасно, но не се оплаквах. Бях възприела толкова много срам, че имах чувството, че си заслужавам болката.

Законът, който влиза в сила без аргументи пред Върховния съд, поради немалка част от липсата на идеологическо разнообразие, е основа за кризата с правата на човека за американските жени.
Този закон е още един дискриминационен инструмент срещу онези, които са в икономическо неравностойно положение, а често и наистина срещу техните партньори. Жените и децата от богати семейства запазват целия избор в света и са изправени пред малък риск. Ужасена съм и от това, че законът противопоставя гражданите, създавайки нови бдители, които ще мачкат жените в неравностойно положение, отказвайки им избора да нямат деца, за които не са готови да се грижат, или гаси надеждите им за бъдещо семейство, което биха могли да изберат.

За всички вас - за жени и момичета от Тексас, страхуващи се да не бъдат травмирани и преследвани, на всички жени, възмутени от това, че правата на нашите органи са взети от името на държавата и на всички вас, които са уязвими и подложени на срам, защото притежавате матка - казвам: виждам ви. Имайте смелост. Вие сте красиви. Напомняте ми на моите дъщери."