Ако искаш любов, защо я нямаш?

  • Сподели:
Ако искаш любов, защо я нямаш?

Ако си сама, а сърцето ти копнее да си в двойка и да изживееш любовта на живота си, вероятно си се замисляла защо нещата стоят по тоз иначин? Може би мъжете, които срещаш, са заети или не искат сериозна връзка?

Вероятно си свикнала да се оправяш добре и сама и ти е трудно да понасяш мрънкащи представители на силния пол, на които все нещо не им достига и все някой им е виновен? Всеки път, като решиш, че вече си разпознала своя принц на бял кон, той се превръща в жаба?

Сигурно можеш да дадеш десетки обяснения защо не се получават нещата в твоя любовен живот. Сигурна съм, че част от тях ще звучат доста смислено, а други ще бъдат подкрепени от личния опит на приятелки. Въпросът е обаче дали са верни? Нашият мозък е така устроен, че може да измисли много доводи в подкрепа на дадена теза.

Причината е, че когато се вгледаме в нещо, то става наш фокус и навсякъде около себе си търсим и виждаме потвърждения. Нещо като онзи банален пример, в който една и съща чаша за един човек е наполовина пълна, за друг – наполовина празна. Ние виждаме това, което искаме да видим и се самозаблуждаваме, че това е обективната картинка, реалността. Нищо подобно – винаги имаме само гледна точка към реалността.

Какво стои между теб и любовта?

1. Страхът. Лицата му са много и по различен начин плашещи - страх от изоставяне, страх от отхвърляне, страх от провал и още много други негови маски. Голяма част от нашите страхове се раждат в ранните ни детски преживявания, други дължим на придобит опит на по-късна възраст.

Общото е, че за да победим страха, първо е нужно да го познаем, после да го приемем и накрая да не му позволяваме да ни сковава, да действаме въпреки него. Спрем ли да храним страха с нашата вяра, че е обоснован и възможен, той умира.

2. Любов към статуквото. Често срещам жени, които твърдят, че искат връзка, а така са се вкопчили в настоящия си начин на живот, че промяната ги плаши. Тогава разумът казва – би било прекрасно да споделя живота си с някого, сърцето се изпълва с копнеж по любовта.

Но от дебрите на несъзнаваното едно малко гласче, което дори не осъзнаваме истински нарежда: "Да изгубиш свободата си е гадно. Какво ще стане, когато някой започне да си хвърля чорапите навсякъде и да ти държи сметка на всяка крачка?" Именно в това гласче са закодирани ограничаващите ни вярвания за това какво представляват връзките и възможна ли е истинска любов, която ти дава криле, а не ти ги реже.

3. Повтарящи се грешни модели. Ако си чувствала някога, че новата ти уж прекрасна връзка започва подозрително да прилича на предходната и дори сякаш знаеш какво следва, вероятно спадаш в тази графа. Моделите няма да се променят, докато не се отработят – т.е. докато не си научиш уроците от тях.

От порочния кръг може да се излезе с помощта на работа със специалист. Когато промените себе си и собственото си разбиране на нещата, ще се променят и мъжете, които привличате в живота си.

4. Миналото. То може да е било травматично, може да е оставило белези и рани, но вече е зад гърба ти. Да простим на себе си и на другите е изключително освобождаващо.

Ако четейки това, в главата ти спонтанно се надига възгласът "Как да простя? Немога!", е още по-нужно да го направиш. Белег, че наистина си го постигнала, а не само си мислиш така, е усещането за лекота и липсата на болка при спомена.

5. Липса на любов към себе си и усещане за лична ценност. Запомни – най-ценният човек в твоя живот си самата ти. Ти си родена за любов и не е нужно да правиш нищо, за да я заслужиш.

Получаваме шанс за трайна и хармонична връзка с някой друг едва когато създадем такава с нас самите. Ако не се приемаме и обичаме изцяло, и другите ще обичат нашите маски и превъплъщения, а не самите нас.

Пожелавам ти успех и скорошна среща с любовта!

Снимка: helpingotherstransform.com