Ако любовта е съпътствана от уважение и доброта, значи е дълбока и истинска

  • Сподели:
Ако любовта е съпътствана от уважение и доброта, значи е дълбока и истинска

Хармоничните отношения се характеризират с взаимно уважение и проявления на доброта спрямо себе си и спрямо другия. Това са може би двата най-важни белега и залог за дълготрайност на връзката. Те могат да бъдат (и обикновено са) от по-голямо значение, отколкото любовта.

Ако любовта е съпътствана от уважение и доброта, значи е дълбока и истинска… Ако онова, което наричаме любов, в действителност е маскирана съвкупност от изисквания, то не ще доведе до хармония.

Пълноценните взаимоотношения предполагат доверие, приемане, общуване, искрена привързаност и воля за компромиси на моменти. Трябва да признаем човека насреща като отделна личност, същност в себе си, със собствени потребности, ценности и право на избор…

Добрите взаимоотношения не означават непрекъсната близост или непрестанно споделяне и съгласие. Подобни връзки много скоро се превръщат в задушаващи и отегчителни.

Важна причина за установяване на взаимоотношения е, че те представляват предизвикателство, позволяващо ни да растем и да се развиваме. Това не може да стане в застрашаваща или стресова среда.

И така, хармоничните, здравословните взаимоотношения ни осигуряват безопасно, сигурно, насърчаващо убежище в този луд свят, в което бихме могли да сме самите себе си, без да се преструваме.

В лоното на този пристан е позволено да изразяваме чувства, да правим грешки, опити, да поемаме рискове и да бъдем обграждаш с грижи и нежност.

Освен подкрепа и ласка добрите взаимоотношения дават стимул, а от време на време ни и отрезвяват с по някое здравословно "пошляпване".

Автор: Сузана Макмахън