Ако търсиш Бога, търси Го в сърцето на всеки човек, защото истинската религия е тази на Любовта

  • Сподели:
Ако търсиш Бога, търси Го в сърцето на всеки човек, защото истинската религия е тази на Любовта

Ако търсиш Бога, търси Го в сърцето на всеки човек, защото истинската религия е тази на Любовта. Ако пък нараниш сърце, няма никаква полза от религията ти.

Мухарем: Ще оцелеем в днешните изпитания, само ако се осланяме на висшата сила в нас, т.е. на Бога.

Ако бъдем разумни и добри, особено в най-трудните времена, защото те ни довеждат до разкриване на истината, която ще ни направи свободни.

На 29. 09. от 16 часа ще бъде представена в кърджалийския Военен клуб най-новата книга на Мухарем Алиосман "Вяра и фолклор на турците алевии-къзълбаши от Източните Родопи". Организатори на промоцията са Военният клуб, Спортно-интелектуалният клуб "Ахридос" и НЧ " Васил Левски" в с. Звиница, на което той е председател.

Мухарем е автор и на книгите: "Отвъд, започва от тук" (2006), "Шепа светлина" (2008) и "Потомци на дервиши" (2012).

Роден е през 1980 г. в Кърджали. Завършва история и география в ПУ "Паисий Хилендарски", филиал "Любен Каравелов", Кърджали. В момента работи като читалищен секретар и духовен служител, имам в с. Звиница, Кърджалийско. Занимава се с изследователска, краеведческа дейност, с езотерика. Посветил е живота си на духовната кауза за единение, толерантност и разбирателство между всички учения, религии и етноси.

На добър час на книгата му и на неговите бъдещи търсения в сферата на духовната история на света и човечеството.

- Мухарем, познавам те от доста време като един истински представител-образец на алианското братство, като изключително скромен, смирен, тих, търпелив, родолюбив, любознателен, оптимистичен, ти какво би добавил от себе си в тази моя характеристика?

- Хвалебствията са ми чужди, дори това е премного за мен. Най-важно да бъдем скромни, добри и трудолюбиви.

- Как и откъде започна всичко в твоята изследователска и писателска дейност?

- Първо с моята любознателност, с това че знаех много малко за алианите. Но като разбрах, че и самите алиани знаят също много малко за себе си, се задълбочих в нашата история, започнах да изследвам всичко свързано с тях. И постепенно картината, мозайката на познанието ми започна да се изяснява, да се попълва, тогава реших и да го опиша в книга, за да могат и другите търсещи, като мен, да се ползват от него.

А още повече ние сме малцинство в малцинството, повечето негови представители са възрастни хора, демографският проблем е актуален и при нас, поради което има опасност след време да се позагубят, да се забравят нашите традиции.

Затова се отдадох на моите теренни проучвания, интервюта с възрастни алиани. Така събрах от тях много легенди, приказки и повече от 300 нефеси (свещените песни, есенцията на исляма), които се изпълняват при различни поводи и празници като богослужебна литургия.

Наименованието им "нефес" означава "дихание". Изпълняват се под съпровод на струнен инструмент, обикновено саз. Наричани са и Хаккън Китабъ ("Книга на Истината"). Предават истинската история не само на алевиите, но и на целия свят, на Космоса.

- В стремежа си да разшириш познанието си, да потвърдиш, че произходът ти води от първите хора от времето на Адама, ти направи едно генетично изследване в САЩ…

- Да, аз бях уверен, че в моите гени се преплитат много древни култури, идеи и вярвания, които са характерни за много древни народи, като траки, прабългари и др., защото виждах, че във всички тях има много общи обредни и култови практики.

Възползвах се от най-модерните постижения в генетиката, изпратих генетичен материал в лаборатория в Хюстън и след два месеца разбрах, че по бащина линия нося голям процент славянски гени отпреди повече от 1800 години.

Автозонното ми изследване, показващо всичките ни предци, пък показа, че около 35 % съм източноевропеец, около 14 % съм свързан с автохтонното балканско население, повече от 28 % имам елински гени, останалите са от старомалоазийското население, както и от Средна Азия (тюрки).

А това доказва, че всички ние сме една кръстоска между народите, между Изтока и Запада, между християнството и исляма.

- Това доказва и твоята увереност, че всички и всичко тръгва от един Източник, от един Извор, но после идва разделението, смесването… Но защо?

- Това преливане е с цел обогатяване, за да се върне сътвореното при Първоизвора си още по-пъстро, красиво, шарено. Пък и еднотипното, остаряващото, бързо замира, затова са нужни продължаващи във времето трансформации, до които се стига дори и чрез мутации.

- Безспорно е, че алианите също добавят към този пъстър народностен букет своя цвят и ритъм. С кои свои черти го обогатяват най-вече?

- Алианите са това, което са богомилите за християнството. Те носят идеите на универсализма, на хуманизма, свободата и равенството между хората, между половете.

И само тяхната верска непоколебимост им е помогнала да оцелеят като другомислещи в средните векове, когато религията е била държавна, да живеят по един свой демократичен и свободен начин и да пренесат във времето тези си идеи, смятани в миналото за "еретични".

И за наша радост, ние вече живеем в този бленуван от тях свят на свободомислие и демократичност. Дано това се запази и в бъдеще.

- В книгата си доста подробно се спираш на традиционните обреди и празници на алианите, на обичаите им, на религиозната им организация, на приказния и поетичния им фолклор. Какви източници използва за тяхното допълнително осветяване?

- Разбира се, първо стъпвайки на досегашните научни достижения, но после и на много стари алиански устни предания, всички те показващи, че вярата ни е една, но с някои дервишки, суфистки оттенъци, защото сме успели да съхраним някои старотурски традиции, но пак в рамките на исляма.

- Откриваш много общи неща, голямо припокриване на идеи, философски възгледи и в алианските, и в българските народни умотворения. Върху какви общи първоснови са построени те?

- Най-вече върху увереността, че каквото и да се случи в живота, винаги истината и справедливостта надделяват, а тъкмо това ни прави търпеливи, смирени, а не озлобени и отмъстителни.

Дава ни вяра, че изпитанията идват за добро, за де се отсеят стойностните неща, поощрява ни да бъдем разумни и добри, особено в най-трудните времена, защото те ни довеждат до разкриване на истината, която ще ни направи свободни.

Да се осланяме на висшата сила в нас, на Бога, за да оцелеем. Да съхраним и опазим своята човечност, което е и висшият алиански принцип, според който, ако нараниш сърце, няма никаква полза от религията ти. И ако търсиш Бога, търси Го в сърцето на всеки човек, защото истинската религия е тази на Любовта.

- Какво още искаш да направиш за своята алианска общност?

- Имам намерение да издам още една книга с всичките нефеси, които съм записал. Смята се, че тези свещени песни са били 1350 на брой, но повечето от тях вече са загубени, аз съм успял да открия и запиша малко повече от 300. И смятам да ги издам в отделна книга, за да се съхранят във времето.

- Успех и в това твое начинание, Мухарем! И много благословение в благородния ти устрем!

Интервюто взе: Лияна Фероли