Aлхимия на човешките взаимоотношения

  • Сподели:
Aлхимия на човешките взаимоотношения

Преди да смесим съставките за кейка – брашно, масло, яйца, захар, мляко, ние трябва да започнем с измерването на подходящите им количества. По някакъв начин, обаче, когато ги смесим в определен ред и ги опечем във фурната на определена температура, ние създаваме една изцяло нова единица.

Химическият състав на съставките е бил необратимо променен; кексът мирише, има определен вид и вкус, различен от отделните съставки, които ние сме сложили в началото; и чрез някаква магия, която химикът може да обясни, но готвачът обикновено не разбира, се случва трансформиращ процес, който не е нищо по-малко от чудотворен.

Някои съставки, умело комбинирани, правят вкусно угощение. Други създават добър, но не особено вълнуващ десерт. Докато други, дори и да са изглеждали чудесно в готварската книга, водят до един от онези провали в кухнята, които ни учат следващия път да изпробваме някоя друга рецепта. А още по-мистериозно е, че различните хора харесват някои видове кейк и намират други за не особено добри за храносмилането си; и никой наистина не разбира защо е така.

Човешките взаимоотношения са значително по-загадъчни от готвенето, защото психологът, за разлика от химикът, който наблюдава промените в молекулярната структура на яйцата и брашното, никога няма да е напълно способен да сведе взаимодействието ни с другите хора до рационална формула.

В сърцевината на всяко взаимоотношение има дълбока мистерия, която винаги се изплъзва от нашите най-добри усилия да обясним защо сме с този човек, а не с другия. Въпреки това основният принцип е същият. Вземи две човешки съставки – различни и отделни, и ги сложи заедно в купата за смесване на близките взаимоотношения.

Разбъркай енергично и приложи горещина – горещината на сексуалното желание, на емоционалните нужди, на конфликта, на интелектуалния обмен, на предизвикателството на времето и всекидневните обстоятелства, на идеализациите и вдъхновението – и чрез някаква необикновена алхимия е създадена нова единица със собствена жизнена сила, собствена интелигентност и визия и собствена идентичност, независима от и различна от двамата човека, които са я създали.

Още по-мистериозен е ефектът, който тази нова единица има върху характера и развитието на въвлечените индивиди. В най-добрия случай всеки от тях може да израсте и да разцъфти чрез трансформативния ефект на взаимоотношението. В най-лошия случай и двамата може да страдат. Или пък взаимоотношението може да бъде здравословно за единия партньор, но да се окаже, колкото и да е вкусно, да бъде в силен разрез с другия. Някои хора изваждат най-лошото от нас, докато други изваждат най-доброто.

И това не е задължително свързано с това как нашите партньори се отнасят към нас. Ние можем да чувстваме дълбоко състрадание към недостатъците на даден човек, които – ако ги видим у някой друг, пораждат само презрение и гняв. Може да открием, че сме способни да изследваме и изразяваме таланти и способности в едно взаимоотношение, които изглеждат по един мистериозен начин блокирани или осуетени в друго – независимо от всяко активно окуражаване или пречка от страна на нашия спътник.

Понякога дори и дълбоката любов между партньорите не може да предотврати постепенната ерозия на увереността и ентусиазма в единия или в двамата партньори. Понякога двойка, която винаги е била неподходяща или нещастна за двамата, остава необяснимо заключена във взаимоотношението за цял живот, докато в същото време двойка, която в действителност има много общо помежду си, както и дълбока привързаност, е принудена да се раздели независимо от искрените и продължителни усилия на двамата да запазят връзката.

Много провалени взаимоотношения са резултат от непреднамерени деструктивни действия на двамата партньора и на тях може да им се помогне и дори радикално да бъдат трансформирани чрез прозрение и съвместни усилия. Много други са необяснимо неспособни да проработят въпреки всичките тези инсайти и усилия.

Всяко взаимоотношение съдържа много съставки, някои съзнавани, други несъзнавани; и, безотносително колко дълбоко анализираме себе си или нашите партньори, ние трябва понякога да признаем, че в нашите модели на взаимоотношенията има някаква по-дълбока или по-висока интелигентност в действие. Въпреки това, каквато и да е природата или крайния изход на отношението ни, ако, както Юнг го е казал, нещо "се случи", и двамата човека са необратимо променени.

Автор: Лиз Грий / Източник: espirited.com