Арт терапия: Пространство на "ДА"

  • Сподели:
Арт терапия: Пространство на "ДА"

В рубриката "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

Предлагам ви една медитативна практика, която може да използвате във всеки един момент, когато усещате напрежение, имате някаква вътрешна борба или просто ви е трудно да приемете ситуация, човек или определно чувство във вас самите.

Където и да сте, каквото и да правите, можете да си поемете за момент дъх и да включите бутона "ПАУЗА", за да останете със себе си.

Настанете се удобно и затворете очи. Обърнете внимание на дишането си и на всяка част от тялото си. Забележете какви са усещанията, къде сте отпуснати, къде не усещате нищо, къде има напрежение или скованост. Каквото и да е усещането, просто го наблюдавайте и му кажете вътрешно "ДА".

След това забележете какви мисли преминават през вас. Може да има мрачни, негативни мисли, или такива, които намирате за приятни. Отново, каквито и да са те, просто ги наблюдавайте, без оценка и без да ги следвате, просто им кажете вътрешно "ДА".

А сега обърнете внимание на чувствата си. Какво се съдържа във вас - гняв, радост, болка или страх, а може би тревожност или чувство на объркване. Както и да се появява за вас сега, просто го наблюдавайте и отново му кажете "ДА".

Ако пред очите ви излиза конкретна ситуация или човек, отново ги наблюдавайте, какви мисли, думи излизат за вас, какво е чувстото ви, когато поглеждате към това и отново му кажете "ДА".

Казвайки "ДА", ние всъщност включваме всичко такова, каквото е, без оценка, без да осъждаме или да се опитваме да променим нещо в себе си. Чисто наблюдение. Има едно тотално приемане, отпускане във всичко, такова, каквото е. Релаксираме с истината в себе си, няма отричане, няма бягство. Отваряме врата към присъствие. Към осъзнатост. 

След като почувствате в себе си това пространство на "ДА" отворете очи, вземете бял лист и бои.

Пресъздайте това усещане за "ДА" и нарисувайте картина, като се свързвате с това приемане в себе си. Самият процес ще ви помогне да се отпуснете и релаксирате, а завършеният образ от листа ще ви напомня във времето за това пространство, което живее вътре във вас и е само на един поглед разстояние.

Заглавна снимка: javiajando.com

Арт терапия: Пространство на "ДА"

Снимка: Личен архив на автора

Арт терапия: Пространство на "ДА"

Снимка: artlabsi.com

Арт терапия: Пространство на "ДА"

Снимка: jeffjag.com

Арт терапия: Пространство на "ДА"

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com