Атанасовден е

  • Сподели:
Атанасовден е

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на св. Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари. Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка.

Живот на Атанасий Велики

Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.  

Народни вярвания

В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Денят се отбелязва като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на чумата, шарката и синята пъпка (антракс). 

Традиции в различни краища на страната

На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. За умилостивяване на шарките се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Източник: Уикипедия