Атина - колоритна и древна

  • Сподели:
Атина - колоритна и древна

Пътешественици, продъжлавам с изследването на красивата, слънчева и толкова близо до нас Гърция. Този път споделям преживяванията си от пътуването си до Атина през декември.

Препоръчвам ви тази дестинация особено през зимата, когато ни се иска да се стоплим за няколко дни – по време на престоя ми там дневните температури достигаха 17 градуса. Освен това през тази част на годината голяма част от забележителностите са без такси за вход или пък с намаление.

Какво да видим в Атина:

1. Акрополът – емблемата на града, извисяващ се като древен пазител върху един от хълмовете в центъра. Гръцката дума "Akropolis" означава "град върху хълм" и описва буквално целия древен комплекс. Най-известната постройка е "Партенонът" – главният храм, посветен на покровителката на гръцката столица Атина Партенос. Освен него, по-забележителни са портата на древния град, Ерехтейон с фигурите на кариатидите, театърът на Ирод. Също така не забравяйте да се насладите на гледката към града, която се открива от всички страни на акропола.

2. Националните градини – намират се точно до гръцкия парламент в центъра и представляват не просто парк, а изобилие от разнообразна растителност и животински видове, разпрострени на 16 хектара. Създадени са през 1840 г. от Кралица Амелия, като за целта са донесени и засяти 15 000 семена от цял свят. Наблизо е и внушителната сграда на изложбената зала Запио.

3. За любителите на спорта препоръчвам да разгледате Олимпийското село, намиращо се до морето, както и стадионите на двата местни отбора Олимпиакос и Панатинайкос, където можете да гледате някоя от срещите им.

4. Гледката от покрива на хотел Доран Инн – хотелът, където отседнахме и който не бих препоръчала като място за престой поради недоброто си местоположение. Все пак си заслужава да отидете там, заради ресторанта на върха, от който имате 360 градуса гледка към Атина. Акрополът е изключително близо, величествен и красив, окъпан от светлини през нощта. Мястото е чудесно за кафе рано сутрин или чаша вино вечер.

5. Хълмът Ликавитос – това е най-високата точка на града, от която се разкрива спираща дъха гледка чак до морето. На върха има ресторант и малък храм.

Какво да видим в района на Атина или по пътя София - Атина.

1. Коринт – намира се на 83 км западно от Атина. Красиво морско градче с пешеходен център, крайбрежни алеи и древна крепост край града, заслужаваща си да се види. Също така по пътя ще минете през Коринтския канал, разделящ полуостров Пелопонес от гръцкия материк и смятан за истинско инженерно постижение за времето си.

2. Навплио – друг морски град – един от най-старите в Гърция, бил е и първата гръцка столица. Намира се на полуостров Пелопонес, на 147 км от Атина. Там можете да видите венецианската крепост Паламиди и островът-крепост Буртзи. Също така в близост до града се намира археологическият обект Микена.

3. Волос – по пътя между София и Атина, можете да се отбиете от магистралата, за да посетите Волос с крайбрежната си алея и пристанището. При възможност от там може да се хване ферибот до о. Скиатос.

4. Солун – по пътя неизменно ще минете през града и си заслужава да спрете и да го разгледате. На какво може да се насладите там, вижте в статията ми "Раят на няколко часа от София".

Снимки: личен архив на автора

Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна
Атина - колоритна и древна