Авторът на ''Яж, моли се и обичай'' в едно честно и уютно интервю

  • Сподели:
Авторът на ''Яж, моли се и обичай'' в едно честно и уютно интервю

Повечето хора познават Елизабет Гилбърт като автор на честния и масово популярен мемоар ''Яж, моли се, обичай", трогателен разказ за нейното духовно пътешествие по света след особено опустошителния развод. Книгата е продадена в повече от 10 милиона копия от публикуването си през 2006 г. и екранизирана във филм с участието на Джулия Робъртс и Хавиер Бардем.
Но ролята на Елизабет в културата надхвърля авторството. Ангажирана да се бори със страха и съмнението в себе си, тя помага на другите да направят същото чрез семинари и разговори. 
Мари Кондо и Елизабет сядат заедно за едно интервю около творчеството, писането, подреждането на домовете и живота ни.

В „Eat Pray Love" вие разказвате историята на това, че сте оставили живота си такъв, какъвто сте го познавали, и пътувате по света, за да откриете себе си. Когато се върнахте у дома от пътуванията си, имаше ли неща, които ви носят радост и такива, които не?

- Всъщност направих равносметката си преди да замина. Отървах се от почти всичко, което притежавах. Всичко, което ми оставаше, беше съдържанието на една малка спалня в къщата на сестра ми, където тя ми позволи да пазя най-ценните си неща. Пътувах през цялата година само с една раница и имах правило: когато нещо ново влезе в раницата ми, друго трябваше да си отиде. Започнах да създавам живот, който наистина приличаше на мен, вместо да изглежда като всичко, което бях натрупала до този момент.

Има ли нещо, което носите винаги с вас на пътуванията си?

- Имам песнопойка с любимите ми санскритски молитви, които научих в ашрам в Индия. Тази книга е моят дом. Тя ми напомня да бъда нещо повече от задълженията си. Където и да съм, мога да седна, да отворя книгата си, да пея тези молитви и да знам, че съм у дома.

Какви други ритуали имате, когато пътувате?

- Всеки път, когато отида в ново място, трябва да разопаковам багажа си незабавно, дори ако ще оставам само за 24 часа. Спомням си, че бях на книжно турне преди три години и допуснах голяма грешка. Купих гигантски куфар и натъпках в него много дрехи. Оказа се лоша идея, защото всичко, което бях взела, ме объркваше допълнително. Много по-щастлива съм, знаейки, че имам само няколко тоалета за всеки повод - няма объркване!

А какво правите обичайно сутрин?

- Първото нещо, което правя, е да отварям щорите, за да влезе светлина. Винаги поздравявам сутринта. Готова съм да се обзаложа, че първата молитва, която човек някога е произнесъл, е да поздрави сутринта - чудото на сътворението.

Трудно ли ви е да бъдете толкова честна и уязвима?

- Нямам нищо против да говоря за моите борби, защото не мисля, че има от какво да се срамувам. 

Имате ли съвет към хората, които искат да се примирят с тези трудни осъзнавания? 

- Скъпата ми приятелка Марта Бек има страхотно упражнение по въпроса: Помислете за някаква част от дома си, която най-много не ви допада, за частта, която дори не искате да погледнете. В последната ми къща това беше таванското помещение. Странно е, че там съхранявах всичките си ранни ръкописи и книги, най-ценните си документи. Имаше и дупка някъде в тавана, където птиците могат да влизат и съответно умират. Изключително потискащо пространство. 
В упражнението Марта ви моли да запишете пет думи, за да опишете това място. Написах „обитаван от духове, ужасяващ, опасен, срамен и токсичен". След това, като начин да стигнете до частта от себе си, която усеща тези думи, почиствате това пространство. Правите всичко необходимо, за да трансформирате това място.
Заедно с четирима от най-близките ми приятели изчистихме и превърнахме тавана в уютно кътче. Занесохме голяма част от творчеството ми в хранилище, за да знам, че е в безопасност. 
Това беше портал, врата, която ме отведе в части от мен самата, които съм се страхувала да погледна.

Бихте ли казали, че домът ни отразява нашата вътрешна същност?

- Абсолютно. Вашият дом е ваш портрет.
Знаете ли, никога не съм писала две книги на едно и също място.
Наистина вярвам, че това е част от моя творчески процес. Току-що се преместих в нов апартамент в Ню Йорк. Отне ми по-малко от 48 часа, за да си събера багажа. Няма едно нещо в този апартамент, което да не принадлежи там, и това е моето ново пространство за какъвто и да е било проект. Почти веднага след като приключа с писането, трябва да си отида, защото духът на това място е напълно инхибирал къщата.
Не мога да кажа, че съветвам всички да постъпват по този начин, защото това е наистина скъпо и разрушително, каквото е и творчеството. Креативността е свързана с готовността да се прекъсне, да се започне нещо ново и да се стартира отначало.  

Имате ли специална тактика или концепция, които прилагате при вземането на важни решения?

- Трябва да вярвате, че силата на познанието е във вас. Наследили сме го от нашите предци, те са ни предали всичко, през което са преминали. 
Често пъти имам чувството, че големите промени в живота ми са настъпили, когато някой вътре в мен, е ужасен от начина, по който живея. Ядосан е. Сякаш иска да ми каже: „Не! Това не е достатъчно добре! Не заради това дойдохме тук. Тук сме за нещо много по-добро."

Какво ви прави щастлива?

- Радостта е моя учител и мое божество от много дълго време. Без радост всичко, което сте постигнали и всичко, което имате, не означава нищо.