Бебетата научават номерата на всички около тях

  • Сподели:
Бебетата научават номерата на всички около тях

Роди се дете. Определено трябва да е неприятно усещането на студения, пълен с въздух свят. Неприятното усещане активира програма внимание. И бебето започва да плаче.

Не знам откъде още в първите минути на живота си бебето знае, че може да привлече вниманието на всички полезни. С плач. И така започва животът му. Започва да усъвършенства комуникацията си, защото нуждите му се увеличават. Плачът вече има доста нюанси. Всеки припознат. Бебето вече има средство за комуникация и контрол. Какво повече му трябва?

Бързо осъзнава, че има още много да учи. Въпреки успехите в плача, все някак си успяваха да го накарат да прави неща, които не искаше. Да изяде още една лъжица от безвкусното пюре! Да има шапка и ръкавици, въпреки че умира от жега…

Мммммммммммм.... си казало бебето. Я да се науча от тях как се прави! И започнало да следи за всяка измама, лъжа и заблуда, накратко манипулация, която ние използваме, за да караме другите да вършат нещо, въпреки волята им. Защото това е едно наистина полезно умение!

Големите лесно се хващат на капана. Тъй като са мързеливи, започват от прости манипулации (по-малко усилия са нужни), но скоро осъзнават, че вече не им минават номерата. Това ги принуждава да вадят още номера, и още номера, и докато се усетят, дребосъкът вече е научил всеки номер.

Но бебетата са хитри и даже неуморни. Започват скоро да научават номерата на всички около тях. Докато един ден не разбират, че те знаят най-много номера. Това наистина е полезно умение!

И точно когато започват истински да се радват на властта си, ги тряскат с Говорене. Ако на някой от вас му се налагало да учи чужд език може би има бегла престава за какво иде реч. Никога не е предполагало, че големите може да са толкова подли. Те владеят толкова много номера с езика, за които ще са нужни години да се научат! Бунтува се много. Може би това е бебешкия пубертет.

Но също така знае колко е хубаво усещането да контролираш другите. И се впуска да учи. Номера. Изучава системно и в детайли манипулациите, които използваме върху него всеки път, когато искаме да го накараме да извърши нещо срещу волята си. Моделира ги. И започва да ги използва. Защото така са го научили. Защото така ще научи децата си.

Или се пречупва. От прекалено много манипулации. И така преминава живота му. И така преминава живота ни.

Това, което не успявам да разбера е защо едни хора си мислят, че знаят какво е добро за други хора. И са толкова убедени, че са склонни да счупят волята им, за да се наложат. Това аз не разбирам. Как едни хора, които не знаят какво е добро за тях, могат да знаят така убедено какво е добро за другите?

Помогнете ми да го разбера!