Бети Уайт, която ще живее вечно

  • Сподели:
Бети Уайт, която ще живее вечно

Този трибют към починала известна личност ще бъде малко по-различен, защото Бети Уайт не бе като всички останали.

Знам, че на 17 януари щеше да навърши сто години и съм маркирала датата в съзнанието си.
Обещах си, че тогава ще получи статията, която заслужава.
На 31 декември в навечерието на Нова година научавам, че Бети Уайт си е отишла.
Медиите и заглавията се състезаваха едно след друго да съобщават тази новина, а аз отказвах да я приема.

"Не е честно" - казва Президентът Байдън. А нима има нещо честно в нечия смърт и във възрастта, в която тя настъпва?

"Не трябва да празнуваме Нова година, а да пием по една водка с лед в нейна памет" - пише The New York Times и може би с пълно право, защото хора като Бети не се раждат всяка година.
Знаете ли, веднъж приятелка ме попита дали според мен има разлика между това човек да се усмихва и да се смее. Усмихването било по-трудно. Можеш да се смееш на виц, на шега, на комедия, на хумористичен текст или на скеч, но на колко неща можеш истински да се усмихнеш и да те зарадват.
Бети можеше да ни забавлява, да ни разтоварва, да ни кара да ѝ възхищаваме на достолепната възраст, до която е достигнала - благодарение на своя несломим и позитивен дух. Бети можеше да разсмива другите, да се смее и да се усмихва. Бети грееше. Отвътре и отвън сякаш сияеше.

"Светът вече не е същият. Тя умееше да се противопоставя на очакванията по страхотен начин. Тя успя да остарее, но в същото време и да не бъде достатъчно възрастна. Ще ни липсваш, Бети!" - написа актьорът Райън Рейнолдс в нейна памет.

Двамата заедно, както и Сандра Бълок, участваха във филма "Предложението".

Агентът ѝ Джеф Уитяс казва за нея: "Въпреки че Бети беше на път да навърши 100 години, мислех, че тя ще живее вечно. Ще ми липсва ужасно много, както и светът, който създаваше. Не смятам, че Бети някога се е страхувала да умре, защото винаги е искала да бъде със съпруга Алън Лудън. Тя вярваше, че пак ще бъдат заедно."

Начинът на живот на Бети ме накара да си спомня за "Всички страхотни неща" на Дънкан Макмилан и Джони Донахоу. В тази пиеса става дума за едно шестгодишно момче, което прави списък с всички страхотни неща, докато майка му е в болницата и не може да намери причина да бъде щастлива. Сладолед, море, да стоиш буден и да ти разрешават да гледаш телевизия, оранженият цвят, нещо, което има райета - причините да бъдем щастливи са много и Бети като че ли знаеше всяка една от тях. Не искаше да пропуска от нищо.

Легендарната актриса със златна кариера в Холивуд, разкрива, че една от тайните ѝ за щастие, е способността да намира положителното във всичко. Определя себе си като роден оптимист, чийто характер наследява от майка си.
По повод на диетата си шеговито е споделяла, че просто избягва да се храни със зелени храни.
А за удивителните си 99 години, на които се намираше, до последно твърдеше, че се чувства здрава и много щастлива.

Благодарни сме на Бети за житейските уроци, които като повечето истини, са съвсем простички и обикновени.
Благодарни сме за цялото време, което ни посвети.
Благодарни сме и за наследството, което ни остави да живее вечно!