Бившият холивудски продуцент Харви Уайнстийн е изправен пред две нови обвинения за сексуални посегателства във Великобритания

  • Сподели:
Бившият холивудски продуцент Харви Уайнстийн е изправен пред две нови обвинения за сексуални посегателства във Великобритания

Прокуратурата на Обединеното кралство съобщи, че е упълномощила столичната полиция на Лондон да повдигне обвинение срещу 70-годишния мъж след преглед на доказателствата, събрани от властите при разследването.

В изявление до медиите Розмари Ейнсли, ръководител на отдела за специални престъпления, каза, че CPS е "упълномощила столичната полиция да обвини Харви Уайнстийн в две обвинения за сексуално посегателство срещу жена през август 1996 г.". 

За разлика от много други страни, Великобритания няма давностен срок за изнасилване или сексуално насилие.

След като разкритията за Уайнстийн се появиха през 2017 г., британската полиция заяви, че разследва множество обвинения за сексуално насилие, за които се съобщава, че са се случили между 80-те и 2015 г.
Уайнстийн, съосновател на развлекателната компания Miramax и филмовото студио The Weinstein Company, някога беше един от най-влиятелните хора в Холивуд.
Той се превърна в най-видния злодей на движението #MeToo, след като жените започнаха да излизат публично през 2017 г. с разкази за поведението му.

Уайнстийн излежава 23-годишна присъда, след като беше осъден през 2020 г. в Ню Йорк за изнасилване на актриса в хотелска стая през 2013 г. и сексуално насилие над асистентката на продукцията Мими Хейли в апартамента му през 2006 г.

Той е в затвора в Калифорния, където беше екстрадиран миналата година, и чака съдебен процес по обвинения, че е нападнал пет жени в Лос Анджелис и Бевърли Хилс от 2004 до 2013 г.
Не е ясно дали Обединеното кралство планира да търси екстрадирането на Уайнстийн, за да може той да бъде съден във Великобритания.

Съобщението в Англия дойде две седмици, след като прокурорите на Обединеното кралство упълномощиха полицията да обвини актьора Кевин Спейси по четири обвинения в сексуално насилие срещу трима мъже. Предполагаемите инциденти са се случили в Лондон между март 2005 г. и август 2008 г. и един в Западна Англия през април 2013 г.