Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове

  • Сподели:
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове

Черна Гора (Montenegro) звучи някак мистично, изпълнено с приказни гледки и безкрайни върхове, зад които се крият китни местенца с неподражаем чар и загадъчност. Откъдето и да започнеш да разглеждаш тази земя, ще си сигурен, че искаш още и още от нея, докато не се озовеш на онова местенце, което сякаш е било скрито някъде в сърцето ти и е чакало да го откриеш.

Няма гледка и усещане, които да се повторят през криволичещите пътища на тази наглед малка държава, но изпълнена с толкова много съдържание. Съдържание което не просто запомняш, а такова което се връща отново и отново в мислите ти и всеки път ти носи това усещане за рая.

Едно от задължителните места, което трябва да се посети в Черна гора е манастир Острог, построен през XVII век в скалите на височина 1700 метра. Не случайно местните, след споменаването на този манастир, винаги изричат думите "Слава му и милост".

Това е сакрално място за всички черногорци, но те с удоволствие отварят вратите си към нестихващите поклонници, защото всеки заслужава да се докосне до блаженото спокойствие и закрила, които ти дава той. Манастирът приютява хора от всички вероизповедания - тук мюсюлмани, християни и католици са стаили дъх и са равни пред бога, чакащи за следващото чудо, което ще се случи там.

Накъдето и да продължите след това, ще останете без дъх. По крайбрежието на Адриатическо море се намират курорти с неповторими гледки, където величествената могъща планина целува гладкото и спокойно море и създават приказна картина - Будва, Котор, Ораховец, а 15- километровата плажна ивица на Улцин е прекрасно място за каране на сърф и кайт, заради нестихващия морски бриз.

Ако се отклоните малко вляво от Улцин, ще се озовете на крайната югоизточна точка на страната, където река Бояна се влива в морето. На брега на реката има много плуващи във водата ресторанти и къщи, които се отдават под наем. Препоръчвам да отидете там вечер, за да се насладите на залеза над морето и на прекрасната храна, сервирана в ресторанта. Пресни риби, морски деликатеси и умопомрачителна рибена чорба, сервирана с черпак от медено гърне на масата пред гостите.

В ресторантите задължително се предлага хляб, който се носи в панер, в който има поне три вида хляб, като си заслужава да се опита всеки един от тях. Черногорците се гордеят изключително с тяхното месо и то е задължително на всяко хранене. Един от деликатесите е агнешко или телешко под затворен сач, сервирано със запечени картофи. Тази комбинация на фона на поразителната гледка на Черното езеро, намиращо се на 1418 метра надморска височина близо до град Жабляк те оставя без думи.

Без въобще за подценявам важността на следващото кулинарно изкушение, идва ред на традиционния бурек. Това е храна, която може да се яде по всяко време на деня. Особено се предпочита този с плънка от месо, на мен ми е любим със сирене, но който и да опитате няма да съжалявате. Местните ще ви упътят към най-добрия бурек в града.

След като ви описах как да нахраните тялото и очите си, нека да ви кажа за хората, които живеят в този каменист район с тайнственото име Черна гора и как да нахраните душата си. Както знаете, Черна Гора е част от бившата република Югославия, една мощна империя, разделена на малки държави в днешно време. След цялото насилие, през което са минали след всички войни, тези хора имат най-топлите сърца, които съм виждала.

Голяма чест е да си техен гост, защото няма да си тръгнеш, без да си видял всичко, което е мило за тях, без да си нагостен с най-вкусните специалитети и без да си опитал от тяхното вино. Имат правило, че сметката се плаща само от един и това е човекът, който кани. Може да попаднете в ситуация, в която буквално се надпреварват кой да плати сметката, но това няма да сте вие, защото сте техен гост.

Черногорските жени... какво да ви кажа за тях - те са домакини, майки, съпруги и безупречни дами. За да ви опиша красотата им, ще използвам това, което каза един италианец на слизане от самолета: "Откакто съм кацнал в Черна Гора, до изхода на летището се влюбих три пъти" - това обобщава цялата "лепота", с която са възнаградени местните мъже.

Ако имате честта да ви поканят на кафе, трябва да знаете, че това е нещо специално. Не просто се пие кафе, а това е ритуал, който граничи с приготвянето на вълшебна отвара след заклинание на вълшебници. Кафето, което се пие тук, е турско кафе, което се приготвя в джезве и се сервира заедно с утайката. Има силен вкус и аромат и се пие по всяко време на деня, вечер в ресторанти масите са пълни с чаши ароматно кафе.

В едно от моите пътувания с безкрайно милите ми домакини се озовах насред пътя в малък град, наречен Цетиня. Тази спирка не беше по маршрута, затова ги попитах защо спираме, а отговорът беше "За да пием кафе"...

И там спряхме, седнахме на централния площад в кафе, претъпкано от туристи, които се опитваха да обяснят на сервитьора какво желаят. Ние поръчахме четири кафета (кафето в Черна гора се сервира задължително с чаша вода), след което потънахме в сладки приказки. Донякъде вече разбирам този ритуал, той е като глътка въздух от забързаното ежедневие, заслужена почивка с приятна компания.

Бъдете отворени към себе си и другите, когато посещавате тази страна, а тя ще ви отвърне със същото.

Снимки: Личен архив на автора

Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове
Черна гора - приказни гледки и безкрайни върхове