Четенето като забавление - мисия възможна!

  • Сподели:
Четенето като забавление - мисия възможна!

Дългоочакваната от по-малките ученици ваканция започна. Заедно с игрите навън и разходките с приятели, свободното време на вашето дете може да бъде запълнено и с четене на книги. Ако до този момент сте отгледали добър читател, няма да ви бъде трудно. А ако не - има начин да го убедите, че четенето може да бъде "яко" забавление.

Освен книгите, които са в т.нар. "списък на задължителната литература", има и интересни заглавия, които може да му предложите. Може да са книги от вашето детство или нови заглавия от български и чужди автори. Идете заедно в книжарница или библиотека, за да споделите преживяването. Е, в краен случай книжката може да се изтегли и детето ви да я чете онлайн.

Ако детето ви е на 7 до 10-годишна възраст, сигурно ще хареса следните книги, популярни вече за няколко поколения:

"Пипи Дългото Чорапче" на Астрид Линдгрен

Пипи е умна, забавна, готова винаги за приключения заедно с приятелите си Томи и Аника. Всяко дете би искало да има такъв приятел, с когото никога не е скучно.

"Емил от Льонеберя" отново на Астрид Линдгрен

Емил прилича на Пипи по пакостите си, дори е още по-изобретателен от нея в тях.

"Приключенията на Лукчо" на Джани Родари

Тази книжка би се харесала и на по-големи деца с приключенията на Лукчо и останалите герои – също плодове и зеленчуци. Четейки за тях, детето ви ще осъзнае, че в свят на насилие и жестокост винаги има място за смелост, доброта и приятелство.

"Патиланско царство" на Ран Босилек

Всеки от нас като малък се е смял на премеждията на малкия Патилан, за които разказва в писмата си до Смехурко. А образът на баба Цоцолана прилича по нещо на всяка една баба с палаво внуче.

"Ян Бибиян" от Елин Пелин

Ян Бибиян подобно на Пипи, Емил и Патилан е умен и добър, обича приключенията, но за разлика от тях отива чак на Луната. Детето ви ще се забавлява много с лудориите, които вършат с дяволчето Фют.

Разбира се, списъкът може да се продължи с още заглавия по ваш избор например "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол и др.

Ако детето ви е "мини" тийнейджър, т.е. е на 10-12 г., сигурно обича приключенията, пълни с опасности, и фантазиите. Може би ще го заинтригуват следните книги:

"Момиченцето от Земята" на Кир Буличов

Приключенията на малката Алиса Селезньова из Космоса са интересни дори и за възрастния читател. Ако книжката се хареса на детето ви, може да му предложите "Малкият принц" на Егзюпери, който също пътува от планета на планета да търси приятели.

"Кръстоносен поход по джинси" на Теа Бекман

Това е роман за едно момче, което се връща в миналото във времена на кръстоносни походи. Налага му се да стане лидер, без да го иска, и да участва заедно с рицари и крале във войни.

"Децата на капитан Грант" на Жул Верн

Ако смятате, че детето ви е готово за тази книга и за останалите романи на Жул Верн, може да му я предложите.

"Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън

Срещата на малкия Джим с еднокракия пират и неговите другари, както и пътуването до острова на съкровищата, са напрегнати и вълнуващи. Романът ще се хареса на детето ви, ако вече е прочело "Тайнственият остров" от Жул Верн.

"Войната на таралежите" на Братя Мормареви

Няма как героите на книгата Маляка, Пантата, Камен, Добролюб да не придизвикат интерес със своите игри и тревоги, присъщи за децата от всяко поколение.

Включете в списъка и романите на Марк Твен "Принцът и просякът" и "Том Сойер", които се харесват на всяко малко или по-голямо дете.

От книгите на съвременни автори със сигурност ще предизвика интерес "Матилда" и "Чарли и шоколадовата фабрика" на Роалд Дал.

"Българ" на Неделчо Богданов пък е книга-игра, в която главен герой е самото дете, което пътува, среща се с какви ли не фантастични същества, води битки.

Ако синът или дъщеря ви е на възраст 12-15 г., може да намери част от отговорите на въпросите си за човешките взаимоотношения в книгите.

Със сигурност обича да мечтае за пътешествия и приключения и тогава романите фентъзи са много подходящи. Разбира се, това са "Хари Потър" на Дж.К.Роулинг и "Властелинът на пръстените" на Джон Р.Р.Толкин. Вашият тийнейджър би харесал и трилогията на Джо Абъркромби "Първият закон".

С приключенски дух, но и с повече екшън е наситена книгата на Рик Риърдън "Пърси Джаксън", както и останалите книги от поредицата. В по-новите си книги "Гръцките богове на Пърси Джаксън" и "Гръцките герои на Пърси Джаксън" Риърдън продължава традицията да провокира въображението на младия читател и по забавен начин да сравнява случващото се в митовете със съвремеността.

Едновременно трилър, хорър и фентъзи, книгата "Обсебване" на Нанси Холдър държи в напрежение с приключенията на готините момичета от интерната "Марлууд".

"Нещата, на които не ни учат в училище" на Емил Конрад пък със сигурност ще допадне на тийнейджъра с чувството за хумор и забавния начин, по който споделя размислите си за това как оцелява всеки ден.

В "Скъпо тъпо дневниче" на Джим Бентън отново по забавен начин е разкрит сложния и противоречив свят на тийновете.

Щури са и романите на Юлия Спиридонова – Юлка "Как се става яко гадже" и "Макс: Всичко на макс!".

Да не пропуснем и сърдечните вълнения. Тийнейджърите много се влюбват и изпитват всички "усложнения" от тези трепети и в училище, и вкъщи. Е, в такъв случай книгата "Романтично: Eleanor&Park" е точното попадение. Разказаната история пресъздава много искрено душевните вълнения на героите, откриващи всеки ден нещо ново за другия.

Тийн любовна история е и книгата на Кат Кроули "Думи в тъмносиньо", която привлича и със сюжета, и с мястото, където най-вече се развива действието - уютна книжарничка. Освен това романът препраща към различни книги, които евентуално биха заинтригували читателя.

"Изкуството на свалките" от Кати Хопкинс пък ще разкрие на всяка тийнейджърка тайните на успешния флирт.

Това са само някои книги, които биха превърнали четенето в "яко" занимание. И ако тийнът не е успял да намери част от отговорите на своите въпроси в едни книги, то тогава да ги потърси в други. Може би ще свършат работа "Момичешкология" от Мелиса Холмс и Патриша Хъчисън - за момичетата, а за момчетата - "Книга за всяко момче" от Ан Вайсман.

Разбира се, има още и още заглавия. Още много, много истории, разказани от различни автори по различен начин, но с една цел - да помогнат на малкия човек да се забавлява не само пред телевизора или компютъра, а и четейки, за да разбере по-добре себе си и света.

А четенето - то е "яко", независимо дали е онлайн, или не. И е мисия възможна!