Четири техники, с които да се преборим със стреса

  • Сподели:
Четири техники, с които да се преборим със стреса

1. Опитайте се да не контролирате всичко около вас

Спрете да си мислите, че трябва да контролирате всичко и че всичко около вас ще се разпадне, ако не го направите вие. Няма нищо лошо в това да имате точен план за деня и да го следвате, просто се опитайте да си правите малки почивки между задълженията, за да не се чувствате изстискани и безкрайно изтощени в края на деня. Не се поколебавайте да възложите част от задачите си и на някой друг – накарайте децата, ако са достатъчно големи, да се включат в домакинските задължения, в работата не се загърбвайте със всички задачи и ако има желаещи от вашите колеги да поемат част от тях, им позволете да го направят. Напрежението и умората, освен че са способни да накарат човек да се чувства безкрайно смазан и изтощен, без желание да прави каквото и да било, но имат силата да ни докарват и болести - замислете се над това и просто се опитайте да го давате по–кротко. Приемете, че животът може да стане значително по-спокоен и красив без вашата намеса във всичко. Научете се да следите предимно вашите задачи – не поемайте отговорността и задълженията на другите.

 

2. Опитайте се да не отдавате голямо значение на стресовите ситуации

Важно е да се научите да контролирате мислите и емоциите си и да не се подавате на стреса – когато попаднете в подобна ситуация, просто използвайте старото правило с броенето до десет преди да предприемете каквото и да е било действие, така вашият мозък ще има достатъчно време да обмисли случващото се и да ви даде няколко варианта за справяне със ситуацията. Дишайте дълбоко и просто пребройте до десет, когато се почувствате в безизходица и стресирани.

 

3. Не се оставяйте на малките неща и не позволявайте на всяка една пречка да ви разгневява

Безспорно повечето стрес натрупваме на работното място, където е нужно да гоним срокове, изпълняваме задачи, да удовлетворяваме желанията на шефа и да поддържаме колегиални отношения с хората, с които работим – всичко това ни уморява и лека полека стресът се натрупва просто, защото не можем да контролираме емоциите си. Ако голяма част от натрупаното напрежение се дължи на работата ви просто се опитайте да наблегнете на хубавите неща, които получавате от нея – като опит, финансова свобода, стабилност, знания, израстване и си го повтаряйте. Опитайте се да се вглеждате и да намирате положителните страни на това, с което се занимавате и така, хем ще се почувствате по–щастлив, но ще се отървете и от стреса. Ако не успявате да довършите задачите си в службата, пробвайте да се настроите оптимистично, да изчистите всички негативни и враждебни мисли от главата си и да дишате дълбоко и бавно, като бройте на ум през това време. Тази тактика би трябвало да ви помогне да се освободите от натрупания стрес.

 

4. Намерете позитивното във всяка една ситуация

Приемете, че нещата, които трябва да се случат просто се случват и вие не може да контролирате и да разбирате всичко, с което ви сблъсква животът. Важно е да знаете, че за да избегнете стреса и да се научите да мислите позитивно в стресови ситуации, трябва да се заредите с голяма доза търпение, позитивно мислене, време за медитация/почивка и корено да промените мислите и действията си при ситуации, в които се чувствате напрегнати. Нужно е да контролираме емоциите си, да потърсим нещо хубаво в стресовите ситуации, да знаем, че сме достатъчно силни да се справим с всичко и да дишаме правилно.