Човек и добре да живее, все някога се жени

  • Сподели:
Човек и добре да живее, все някога се жени

След сватбата в повечето двойки започват да настъпват промени, свързани с дома, правото на избор, свободното време и постепенно започват да се пораждат неизбежни конфликти.

Бракът е свещен съюз, но сам по себе си носи и много ограничения, защото след като си се врекъл веднъж във вярност има дадени норми, които задължително започваш да спазваш и вече желанията на човека до теб стават и твои собствени – промяната е голяма и не всички хора успяват навреме да свикнат с нея.

Бракът сам по себе си носи повече отговорност, задължения и компромиси, което изяжда времето за теб самия, времето за забавления, както и приятелските срещи, просто защото вече всичко е различно.

Нека разгледаме повечето промени, които настъпват, след като двойките сключат брак.

Настъпили промени след брака

1. Вече нямаш собствено мнение 
Нямаш собствено мнение, тъй като трябва да се съобразяваш и с желанията на човека до теб – защото всичко трябва да се обсъжда колективно.

2. Вече нямаш толкова свободно време 
Започваш да имаш по-различни приоритети, които са свързани с дома, храната, режийните, децата, ангажиментите между всички тези неща, както и домакинските задължения и ако въпреки това намериш някаква пролука в запълнения график, все пак съществува и рискът твоят партньор да ти се обиди, че си решил да откраднеш малко време за себе си и личните си нужди.

3. Вече нямаш чак толкова много поводи за забавления 
Повечето двойки директно зачеркват личния си живот, излизанията с приятели, среднощните купони и разбира се, случайните срещи.

4. Семейният съвет решава всичко 
От избора на място за почивка до всеки детайл от ежедневието ти, който разбира се, трябва да включва семейни излизания, разходки и забавления. 

5. Семеен бюджет 
Всичко се пресмята и структурира, според разходите на членовете на семейството, вече на първо място не стоят твоите лични потребности и нужди, а тези на любимите ти хора. И разходи за забавления или непредвидими покупки, могат директно да съсипят царящата хармония в дома ти.

6. Закъснения и вечери с приятели 
Дори и да успеете да си го позволите, това също трябва да бъде предварително обсъдено с вашия партньор или най-малкото, трябва да му звъните на всеки час, за да дадете нужните обяснения - къде сте, с кого сте и разбира се, какво точно правите в момента, а личната свобода се е превърнала в мираж.

7. Отговорност към децата 
След брака и с появата на децата всичко се променя, още в по-големи мащаби и ако преди си успявал да мислиш за собствените си нужди и тези на партньора и сте си позволявали да се наслаждавате на тази любов и да отделяте пари за почивки, екскурзии и романтични уикенди, с появата на децата, това вече се е променило и желанията, както и действията ви са свързани единствено и само с благото на семейството.

8. Любовта се променя
Ангажиментите и отговорностите стават все повече, когато узаконим своите отношения и в много голям процент от браковете милите и топли чувства са изместени от ежедневно напрежение и купища нерви, свързани с непредвидими разходи, разминаване в гледните точки, възпитанието на децата и обидата от това, че се чувстваме недооценени от човека до нас. 

Както във всяко друго нещо, така и в брака си има своите недостатъци и ако някой се опита да ви излъже, че животът ви ще се превърне в красива приказка, когато сключите брак и че в тази приказка няма да има проблеми, конфликти и ежедневни трудности – не му вярвайте.

Бракът се основава на много ценности, които трябва да притежават двама души, ако искат всичко да върви в хармония, те трябва да могат да преглътнат егото си и да мислят за най-любимите си хора, вместо само за себе си.