Да, ама тя е родила секцио...

  • Сподели:
Да, ама тя е родила секцио...

Все по-често чувам следната тъпотия - "Да, ама тя е родила секцио...". С тези и още други скудоумия, вагинално родилата жена изразява превъзходството си над тази, която е родила секцио.

По-страшно става и когато текнат едни мисли, че секцио родилката е лигла, нещастница и тя видиш ли - не се е мъчила като мен. Сякаш на едната й дават орден Стара планина и почетен жител на Белгия, а другата - кучетата я яли. 

Човек в глупостта си и забравя, че за да се прибегне понякога до секцио, определени жени - нямат друг избор, не търпи отлагане, причините са медицински, възраст, здравословни фактори.

Да, има жени, за които колебанието какво да се предпочете - естествено раждане или оперативно, дори не стои на дневен ред. Те са взели своето решение, че това ще бъде секцио по тяхно лично усмотрение и желание. Но дори и така поставен въпросът, подобно мислене ми е малко първобитно. Нека всяка жена ражда както намери за редно и както тя самата ще се чувства по-добре!

В много от тези теми има обществен натиск именно поради становището на великомислителите - Да... Ама...тя е родила секцио! Тоест категорично не се е мъчила. Всичко е било безпроблемно, безоблачно и леко!

И присъдата е безусловна и окончателна - Аз страдах докато раждах, а тая със секциото легна, заспа и после й дадоха детето в ръцете! Нелепо, тъпо и вдлъбнато като черпака ми за леща.

Макар и родила естествено, това не ми пречи да уважавам също другия начин на раждане. Защото естествено или не - и двете ставаме майки! И двете даваме живот! И от двете резултатът е един!