Ден на християнското семейство е

  • Сподели:
Ден на християнското семейство е

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение на Пресвета Богородица в храма или само краткото Въведение Богородично. Това е един от най-големите християнски празници, който принадлежи към дванадесетте велики празника.

В този ден се почитат родителите на Дева Мария - Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм. Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът Въведение Богородично в България се чества и като Ден на християнското семейство.

В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и децата, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение.

След това в дома, събрани около огнището, отбелязвали освен празника Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да се нагости и да благослови дома.

Няма по-силен талисман от майчината благословия! Ето как да я направите правилно.