Димитър Калбуров: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Димитър Калбуров: Книгите, които ме промениха

Писател, поет и преводач - така най-кратко може да представим Димитър Калбуров, който може да се похвали с първите си два романа: "Мамка му" и "Помниш ли?".

В "Мамка му" ще намерите истории за любов и секс, и всичко, до което те водят.

"Помниш ли?" е poман в cтиxoвe, опитващ се да разкаже една история за тoва, кoeтo e пpeди да ce намepим... кoгатo ce cpeщнeм за пpъв път... кoгатo ни e най-xубавo... кoгатo cпpeм да ce цeним. 

Част от книгите, които промениха Димитър Калбуров:

1. "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма-баща

Димитър: "Един от най-великите приключенски романи. Книга, в която можеш да намериш всичко. Любов, предателство, възмездие, изкупление, мъдрост. Всичко."

2. "Развитието на метода. Мечта за страст" от Лий Страсбърг

Димитър: "Полезно е да прочетеш какво има да каже човекът, който е обучил едни от най-големите актьори за всички времена."

3. "Как да спрем да се тревожим и да започнем да живеем" от Дейл Карнеги

Димитър: "Винаги съм обичал приложната психология, а в нея няма по-добър от Карнеги. Точен и ясен, с много конкретни примери, които да те накарат да се замислиш и да си кажеш: "Да... така си е."

4. "Песен за огън и лед" от Джордж Р.Р. Мартин

Димитър: "Поредица, която харесвам страшно много, главно заради невероятните си персонажи и история, въпреки че понякога ми идва малко в повече по цяла страница да чета за ястия и облекло."

5. "Изяж жабата!" от Брайън Трейси

Димитър: "Като човек, който често и лесно се разсейва, успях да извлека полезни съвети, които за момента успяват да ме правят по-продуктивен."

6. "За писането: мемоари на занаята" от Стивън Кинг

Димитър: "Една тъничка автобиография на Стивън Кинг, която може да даде не-малко полезна информация на начинаещ автор. А дори и на опитния."

7. "Нека ти разкажа" от Хорхе Букай

Димитър: "Трудно бих казал, че съм фен на Букай, но тази книга попадна при мен в много особено момент и успя да ме докосне."

8. "48-те закона на властта" от Робърт Грийн

Димитър: "Макар и краен на моменти, Робърт Грийн е успял да подбере доста добри притчи и истории, които са интересни и без да се стремиш към това да властваш над някого."

9. "Островът на съкровищата" от Робърт Луис Стивънсън

Димитър: "Един от първите ми сравнително детски спомени, в които намирам книга вкъщи и просто я прочитам. Беше вълнуващо."

10. "Хари Потър" от Дж. К. Роулинг

Димитър: "Роулинг и поредицата са вдъхновение за всеки, който някога е имал каквито и да е желание да пише."