Добрите намерения се възнаграждават

  • Сподели:
Добрите намерения се възнаграждават

Млад мъж вървял по пътя, мислейки си за своя беден и труден живот. И изведнъж гледа на пътя пред себе си една монета - мръсна, ръждясала.

- Е, една монета е само, ама са си пари – помислил си той, сложил монетата в портфейла си и продължил по пътя.

Вървял си и си мечтаел: - Ами ако намеря сто монети! Ще купя подаръци за баща ми и майка ми, да ги поглезя...

Веднага щом тази мисъл му хрумнала и усетил, че портфейлът му натежал.
Отворил го и какво да види – вътре имало 100 монети!

Той се зарадвал много и отново се размечтал: – Ех, а ако имах хиляда монети? С тях бих купил на родителите си крава и кон, а накрая ще ремонтирам и покрива на къщата им.

В този момент отново усетил, че портфейлът му натежал. Погледнал в него и видял нови, блестящи хиляда монети.

– Чудеса се случват днес, зарадвал се той. – А ако изведнъж, по същия чудодеен начин се появят десет хиляди монети? Тогава ще купя нова хубава къща, ще се оженя, ще имам деца и ще поканя баща ми и майка ми да живеят с нас.

Отново гледа в портфейла, а там десет хиляди монети и вече не се побират вътре. Зарадвал се много, но се размислил... и започнали да го гризат съмнения.

– Добре, ще купя къща! Но може би не е добра идея баща ми и майка ми да идват да живеят с мен... Те са такива мърморковци и сигурно няма да се спогаждат с жена ми. А крава и кон за какво да им взимам – това са само допълнителни грижи. Те и така се оправят добре... Няма смисъл да харча толкова пари. Сигурно ще ми потрябват за друго...

Докато си размишлявал така, мъжът изведнъж усетил, че портфейлът му олекнал! Погледнал в него и какво да види - вътре имало само една мръсна и ръждясала монета...

Снимка: refinedguy.com