Докосване до гения на Моцарт

  • Сподели:
Докосване до гения на Моцарт

Повече от 250 години животът и трагичната съдба на Моцарт вълнуват хората по света. Кой стои зад смъртта му? Каква е ролята на Салиери за нея? Бил ли е Моцарт франкмасон и защо "Вълшебната флейта" се смята за масонска опера?

"Волфганг Амадеус Моцарт: Докосване до гения" предлага отговор на тези загадки заедно с още много други факти и хипотези. В книгата ще намерите също афоризми и откъси от писма на самия Моцарт, анекдоти из живота му и мисли на велики личности, докоснали се до гения му.

Моцарт на смъртния си одър:

"А сега трябва да си тръгна. Трябва да се разделя с изкуството си, както навремето се разделих с робството на модата, както разбих оковите на своите критици и си спечелих привилегията да следвам собствените си чувства и да композирам свободно и независимо, каквото ми диктува сърцето! Трябва да се разделя със семейството си, с бедните ми деца в момент, в който трябва да съм до тях, за да се грижа за доброто им."

Мисли от Моцарт:

"Грешат онези, които смятат, че изкуството идва лесно при мен. Никой не е посвещавал толкова много време и мисъл на композицията като мен. Няма велик композитор, когото да не съм изучавал отново и отново."

"Най-добрите и най-верни приятели са бедняците. Богатите не знаят нищо за приятелството! Особено тези, които са родени богати или са станали такива по прищявка на съдбата."

"Готов съм да работя непрестанно, ако имам възможност да пиша такава музика каквато искам да пиша, каквато мога да пиша и каквато смятам за добра."

"Бах е бащата на новаците. Онези от нас, които могат да напишат нещо сносно, са го научили от него."

"Едва ли има нещо толкова важно, което едно дете на всяка цена трябва да научи. Истинската цел на образованието е да изгради ум – добре подреден, деен и готов да учи. В този смисъл добро е всичко, което възпитава усърдие и наблюдателност."

Писма от Моцарт:

"Над нас живее цигулар, под нас друг, в съседния апартамент учител по пеене, а точно срещу нас обоист. Чудесни условия за композиране. Човек се радва на толкова много идеи." (Милано, 23 август 1771 г., до сестра си Мария Анна.)

"Ако човек има талант, той го кара да му даде израз и го измъчва. И запомни, не можеш да научиш нищо за таланта от книгите. Тук, тук и тук [посочвайки ухото, главата и сърцето на момчето] е твоето училище. Ако всичко си е на мястото, вземи перото и давай смело. А след това поискай мнението на някой, който си разбира от работата." (Моцарт казва тези думи на талантливо момче, което го попитало как да се научи да композира.)

"Беше мой дълг да посветя квартетите си на Хайдн, защото именно от него се научих да пиша квартети. Никой като него не може да прави всичко – да се шегува и да ужасява, да извиква смях и да трогва." (Разказано от Нисен. Самият Йозеф Хайдн високо уважавал Моцарт; по време на един спор за достойнствата на "Дон Жуан" той казал: "Знам само едно, че Моцарт е най-великият композитор на света.")

"Ние, бедните и обикновени хора, се женим за жените, които обичаме и които ни обичат, защото не сме нито благородни, нито знатни, нито богати, а скромни, незначителни и бедни. Затова не ни трябват и богати съпруги, защото нашето богатство е в главите ни и умира с нас." (Манхайм, 7 февруари 1778 г., до баща си. По това време Моцарт бил влюбен в Алоизия, дъщеря на бедния музикант Вебер.)

"Не можеш да си представиш колко бавно тече времето, когато не си с мен! Не мога да ти опиша това чувство. Имам едно усещане за празнота, което е почти болезнено; един копнеж, който не може да бъде уталожен и от ден на ден става все по-силен. Като си спомня колко по детски щастливи бяхме в Баден и колко мъчителни и печални са часовете ми тук, работата не ми носи никаква радост. Мъчно ми е, че не мога да спра и да си побъбря с теб няколко минути, както обикновено правим. Ако седна на пианото и реша да изпея нещо от операта ("Вълшебната флейта"),скоро след това трябва да прекъсна заради чувствата, които ме връхлитат. Basta!" (Виена, 7 юли 1791 г., до съпругата си, която е на почивка в Баден.)

Другите за Моцарт: 

"Моцарт обхваща цялото царство на музикалното творение, а аз имам в бедната си глава само една клавиатура." - Фредерик Шопен (1810 – 1849)

"Моцарт е сладка слънчева светлина." - Антонин Дворжак (1841 – 1904)

"Може би когато ангелите възславят Бог, те свирят само Бах. Но съм сигурен, че когато са в техния си кръг, предпочитат Моцарт." - Карл Барт (1886 – 1968)

"Моцарт е най-великият композитор. Бетовен е създал своята музика, но музиката на Моцарт притежава такава чистота и красота, че човек остава с впечатлението, че той просто се е натъкнал на нея – че тя винаги е съществувала като част от вътрешната красота на Вселената, очаквайки да бъде открита." - Алберт Айнщайн (1879 – 1955)

Още прекрасни книги може да откриете на pergamentpress.com.