Джордан Питърсън: Правила за живота

  • Сподели:
Джордан Питърсън: Правила за живота

Д-р Джордан Питърсън (Jordan Peterson) е професор по клинична психология в Торонто, но е започнал кариерата си като доцент в университета Харвард.

Неговата първа книга "Карти на смисъла: Архитектурата на вярата" революционизира религиозната психология, а втората "12 правила за живота" също се очертава да бъде толкова успешна.

Днес ще ви представим няколко от неговите препоръки от "12 правила за живота".

1. Стойте изправени

Може да ви се стори смешно, но това е вид медитация, свързана с навиците на омарите. Серотонинът управлява статуса, емоциите и тази поза на тялото при омарите точно толкова, колкото и при хората. При омарите има пряка зависимост между мястото в йерархичната система и нивото на серотонин в телата им. При хората, от друга страна, йераричната система е пряко свързана с вярата в себе си. И в този смисъл първата препоръка на д-р Питърсън е свързана с това как се представяте пред хората, защото най-вероятно искате да се представите като уверен човек, а стойката е първото нещо, което те ще забележат у вас.

2. Отнасяйте се към себе си като към човек, за когото ви е грижа.

Това е семпла на пръв поглед препоръка, но тя е свързана с факта, че често се отнасяме по-добре с другите, отколкото със себе си. Така е, защото понякога просто не се харесваме – ние сме уязвими и несъвършени и далеч не е лесно за осъзнато същество, което познава своята характер, слабости и грешки много добре, да се харесва през цялото време. Едно е да изпитваш неприязън към човек, защото е направил едно лошо нещо, но е много по-трудно да знаеш всичките лоши неща, които си направил, и всеки ден да живееш с този товар.

3. Сприятелявайте се с хора, които ви желаят доброто

Избягвайте хора, които ви "подхлъзват" във вашите цели в живота. Например, решили сте да спрете цигарите и те ви дават цигара или пък просто са цинични и злобни поради някаква причина в живота си и отправят тази си енергия и към вас. Както имате етичната отговорност да се грижите за себе си, така и имате и етична отговорност да се заобиколите с хора, които имат куража, вярата и мъдростта да ви пожелаят хубави неща, когато сте постигнали нещо, а не да ви завиждат, порицават и омаловажават постъпката ви.

4. Сравнявайте се с човека, когото сте били вчера, а не с друга личност днес

Винаги ще има хора около вас, които са по-добри в нещо от вас. Това е проблем, защото можете да изревнувате, да се почувствате по-глупави и по-нисши заради това. Тук д-р Питърсън дава пример с негов приятел, който винаги се чувствал по-неуспешен от неговия съквартирант. По-късно се оказва, че съквартирантът му всъщност е Илон Мъск (Elon Musk).

Затова трябва да внимавате с кого се сравнявате. Няма начин да не се сравнявате с успешните хора, защото така дори няма да има към какво да се стремите. Но разсъждавайте така – трябва ви цел, но не трябва да позволявате разстоянието до тази цел да ви смаже. Разделете пътя към целта на малки крачки, всяка по-голяма от другата, и празнувайте, когато преминете на всяка следваща. Това е вашият път и вашият успех – вие сте по-добри, отколкото сте били вчера.

5. Не позволявайте на децата си да правят каквото и да било, което ви кара да не ги харесвате

Когато сте в лошо настроение, както прави самият д-р Питърсън, просто кажете на детето да ви остави насаме, докато нещата се поуталожат. Ако то ви послуша, похвалете го. Покажете му колко ви харесва неговото държание – това е чиста проба окуражаване, което ще затвърди модела на поведение, който вие желаете то да възприеме. Не позволявайте на децата да се държат лошо в неподходящия момент за вас, но не го правете по начин, който ще ги накара да мислят, че вие сте врага им и стоите по-високо йерархично.

Знайте, че ако нещата, които те правят ви карат да не ги харесвате, вероятността и други хора да не ги харесват заради това е доста голяма. Основната ви задача като родител е да направите децата си желани социално. Вие сте успешен родител, когато всякакви деца в детската градина искат да играят с вашите, и вашето адекватно поведение в стресови моменти е един от начините да го постигнете.

6. Ако животът ви не отива в посоката, в която желаете, можете да намерите кого да обвините или да направите нещо, за да го подобрите

Запитайте се дали наистина сте направили всичко, което можете, за да подобрите живота си. Какво сте сгрешили в миналото? Как можете да го поправите? Отговорът е, че тук и сега можете да вземете решение да сте по-добри, както към себе си, така и към другите. Може да отнеме време, но се опитайте да правите нещата, за които сте сигурни, че са общочовешки правилни. Ако имате навика да послъгвате и да манипулирате хората например, това едва ли се отразява добре на вашия живот в дългосрочен план. Просто спрете и рано или късно ще усетите положителната промяна около себе си.