Едно различно интервю с Васко Василев

  • Сподели:
Едно различно интервю с Васко Василев

Световноизвестният български цигулар Васко Василев отговори на няколко блиц въпроса, в специално интервю за HighViewArt.com:

Опиши се с три думи...

Работохолик, работохолик, работохолик… Музикант. Цигулар.

Кое прави музиката най-универсалното изкуство?

Това, че прави връзка между хората чрез сетивата и чувствата им. Музиката е код над езикови бариери, религиозни различия и политически разбирания. Тя е едно от доказателствата, че всички си приличаме когато обичаме, когато се вълнуваме и когато сме щастливи.

Кой е най-истинският комплимент, който си получавал?

След един мой концерт попитах едно 5-6 годишно хлапе, което чакаше за автограф, кое от програмата му е харесало най-много. То ме погледна рязко и отсече без колебание – "Ти".

Ако не беше станал цигулар, сега щеше да работиш като...

Нямам никаква идея, ако трябва да съм честен.

Каква е обратната страна на световния успех?

Няма такава. Всичко е въпрос на гледна точка и да знаеш какво искаш.

Кога за последно плака?

Бях на театър в Лондон – гледах "Един мъж, двама шефа" (Оne man, two guvnors) на Ричард Бийн (Richard Bean) и плаках от смях.
На филма “Сибирският бръснар” на Михалков плача също.

Най-лесно може да бъдеш съблазнен с...

Храна...

С кого си мечтаеш да заседнеш поне за два часа в асансьора?

С Петя (Иванова, през която минават всичките ми ангажименти за целия свят) – това би ни осигурило спокойствие да работим без да ни прекъсва никой.

Сега е време за...

Докато правим това интервю съм в хотел “Parador de el Saler” на брега във Валенсия..., пълно с почиващи хора, които просто се припичат на слънце..., а за мен е време за работа и съм щастлив.

След 20 години искаш да бъдеш...

Зает с музика и да имам публика, която да иска да слуша това, което правя.

Едно различно интервю с Васко Василев
Васко Василев изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Цигулката му е звучала в над 40 страни по света. Преподава музика в Лондон и Валенсия. Свирил е с изпълнители от ранга на Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго... Снимка: Марио Тестино