Енергията - стремеж към баланс

  • Сподели:
Енергията - стремеж към баланс

Всички имаме както мъжка, така и женска енергия. Едната я наследяваме от баща си, а другата от майка си.

Мъжката енергия се свързва с умението ни да сме смели и авторитетни, да поемаме отговорност, да печелим добри пари и да се реализираме успешно професионално. Женската енергия определя емоционалното ни общуване, способността ни да се обвържем с другите, да създадем здраво и щастливо семейство.

Тези енергии имат и физическо изражение. В нашето общество, за съжаление, повече се харесва мъжкия външен вид. Този външен вид предполага спортно, стегнато и мускулесто тяло, без излишни килограми. Самата мъжка енергия предполага повече активност, подвижност, склонност към спорт, състезание и действие.

Това важи както за мъжете, така и за жените. Всяка форма на пълнота и закръгленост се приема за грозна и се осмива. Особено страдат мъжете, които имат по-силно развита женска страна в себе си и съответно подобна физическа форма.

Преобладаването на едната или другата енергия определят и моделите ни на поведение, чисто в сексуален план. И това отново се отнася както за мъжете, така и за жените. Ако получаваме само секс и не можем да се обвържем емоционално с противоположния пол, значи мъжката ни страна е много силно активирана.

Ако не получаваме секс, ако се страхуваме от него, ако постоянно искаме някой да ни дава сигурност, да ни успокоява и да ни гарантира, че винаги ще е до нас, то тогава женската страна в нас е силно проявена.

Мъжката енергия е активната енергия, тази, която се вижда по-лесно, която е свързана с активност и действие, затова е и по-ценената енергия. Такова е и времето, в което живеем – оценява се това, което се вижда. Затова и материалният живот доминира над духовния. Но колкото повече се отдалечаваме от себе си, толкова по-нещастни ставаме.

Женската енергия е пасивната енергия – тази която изчаква, чувства, усеща, но не бездейства. При едно запознанство, умелата жена прави толкова много задкулисни неща, за да привлече мъжа. Тя се гримира, подготвя, настройва, дава знаци, че е на разположение и т.н. В крайна сметка мъжът вижда всичко това, отива при нея и я спечелва. Но всичко това не би се случило, ако жената не беше работила преди това.

Загубвайки женската си същност или непознавайки я, жените не могат да предизвикат мъжката същност на мъжете. А колкото и да се променяме, законите на отношенията са си все същите: жената иска да бъде закриляна, харесвана и обична, а мъжът иска да получи нежност, подкрепа, грижа и приемане. Мъжете се нуждаят от женската енергия. И искат да я получават от жените.

Истината е, че нищо не е загубено. Времената, в които живеем, наистина предполагат правенето на чудеса. Ако усетим, че ни липсва баланс на мъжка и женска енергия, трябва да спрем и да се опитаме да балансираме себе си. После да продължим напред. Въпрос на време и желание е.