Фитнес инструктор: 8 неща, които трябва да имате предвид преди да изберете

  • Сподели:
Фитнес инструктор: 8 неща, които трябва да имате предвид преди да изберете

Поздравления!

Решили сте да предприемете следващата стъпка във вашето фитнес пътуване и да работите с фитнес инструктор или личен треньор, който да ви помогне да достигнете вашите цели – по-бързо, по-безопасно и за по-кратко време.

Изниква въпросът: Как да изберем най-подходящия професионалист, който ще може да отговори на нашите индивидуални нужди, очаквания и да достави качествена услуга, от която да сме удовлетворени?

Средно статистически човек, който не е инструктор или треньор, наистина няма как да разбере дали треньорът, към който се е насочил е добър или не.

Освен ако не сте добре информирани в конкретната сфера, е изключително трудно да се направи разграничение и правилен избор.

Например, ако говоря с механик или компютърен програмист, няма да имам почти никаква представа дали те всъщност са добри в работата си.

Може да се направи оценка на база това колко е зает даденият човек, колко клиенти има, финансово положение, но базирано на тези критерии, със сигурност няма да можете да направите най-оптимален избор.

Помислите за вашата професия и колко хора, които познавате в тази област, са наистина добри в работата си? Вероятно не са много, може би 5 или 10%. Същата логика важи и за фитнес инструкторите – дори с по-голяма сила, тъй като почти няма бариера за вход – всеки може да стане треньор.

Имайте предвид, че нямате вина, ако сте наели треньор и сте останали разочаровани в последствие – дори аз съм го правил (и то няколко пъти). Когато човек има силна мотивация нещо да се случи е много по-склонен да приеме първата отворена възможност и по-лесно да се подлъже на маркетингови тактики.

Как тогава да разберете дали фитнес инструкторът, които сте харесали е най-подходящ избор?

- Дали е добър инструктор, ако има добро оформено тяло? Не е задължително, тъй като генетични фактори и забранени субстанции могат да влияят значително.

- Дали е добър треньор, ако има тонове сертификати? Отново, много голяма част от информацията е остаряла или е по-приложима в лаборатория, отколкото в реалния свят.

- Дали е добър инструктор, ако има добре изглеждащи клиенти? Срещал съм в практиката си треньори, които предлагат определена сума срещу снимки преди и след, за да се вдъхне доверие, без да са допринесли за конкретната промяна (една от тези маркетингови тактики, за която споменах по-рано).

Вярвам че този списък ще ви даде изключително ценни насоки, дали да се доверите на конкретен инструктор или да проверите до колко сегашният ви треньор е добър:

#1: Задавали ли са ви въпроси относно история, като здравни проблеми и тренировъчен опит, контузии, травми и др. преди да стартирате съвместна работа?

Факторите за постигане на фитнес резултати са комплексни. Това е и причината над 95% от тези, които са стартирали диета да се провалят.

Не е възможно 1 диета да работи ефективно за всеки и поради тази причина е необходимо да се вземат предвид редица фактори, като възможностите на трениращия, предходни контузии или травми, опит с хранителни режими или диети и други индивидуални особености.

#2: Проследяват ли начина, по който се движите и прогресирате?

От практиката си съм установил, че това е най-големият мотиватор за поддържане интереса на трениращия към тренировки, хранителен режим и по-стриктно спазване на конкретни насоки.

Постоянно се свързват с мен хора, които са закупили режим от друг фитнес инструктор и са получили хранителен режим или тренировъчна програма – без ясни насоки, без възможност за обратна връзка и без възможност за промяна в режимите.

Тук вината често не е само на персоналния инструктор. Необходимо е предварително да задавате въпроси и да изясните всеки детайл – какво включва и какво не включва предлаганата услуга. Така се появи идеята за този материал, след прочитането на който ще знаете точно какви въпроси да задавате и как да направите по-правилен избор.

За да съм сигурен, че клиентите ми постигат резултати, заедно проследяваме основни мерки 2 пъти седмично чрез попълване на килограми, талия, ханш.

#3: Могат ли да обяснят всичко написано в програмите, които са изпратили – конкретни упражнения и защо са необходими, на какво е базирана предоставената от тях информация и да направят адекватна промяна при нужда?

За повечето клиенти не е достатъчно да получат насоки какво да спазват без да разбират нищо от цялостния процес.

Желанието и концентрацията когато имаме ясна цел и знаем точно какво е нужно, за да се постигне тази цел е изключително силно оръжие.

Ако личният ви треньор не може да обясни на разбираем за вас език, защо е необходимо да не консумирате определени храни преди тренировка или да правите кардио на гладно, за да изгорите повече мазнини, това е сериозен минус.

#4: Насърчават ли ви да прогресирате и да търсите нови предизвикателства когато подобрявате уменията си?

Най-популярната услуга в интернет пространството е 90 дневна трансформация или комплексна програма за 90 дни.

Проблемът при нея идва от това, че след като измине месец, положили сте усилия, постигнали сте резултати и сте подобрили лични умения и възможности.

В този случай, за да продължите да прогресирате и да работите възможно най-ефективно за постигане на целта си, често е необходима промяна в храненето и/или тренировките.

Примери за такива промени са, замяна на лесни упражнения с по-трудни, добавяне на междинно хранене, за да се регулира тегло и др.

Ако постигате прогрес и променяте килограми и мерки, както и подобрявате физическите си възможности, а в същото време не се налагат никакви промени в храненето и тренировките, възпрепятствате прогреса си значително.

#5: Могат ли да отговорят на вашите въпроси по начин, който е разбираем за вас, вместо да опитват да звучат прекалено сложно?

Няма как човек да знае отговора на абсолютно всеки въпрос, дори да е в неговата област.

Но не е редно да се замаскира незнание с неясно дадена или още повече с грешна и подвеждаща информация.

Много по-важно е инструкторът да може да направи проучване и да допринесе със стойност за прогреса ви, вместо за егото си.

В случай, че сте попадали многократно в тази ситуация – считайте го за още един сериозен минус.

#6: Чувствате ли се по-добре след като сте се работили с инструктор за известно време?

В случая се има предвид справяне или подобряване на здравословен проблем, по-добър сън, по-добра стойка, повече енергия за ежедневни задачи, самочувствие, регулиране на апетит и др.

#7: Изглеждате ли по-добре след като сте се работили с инструктор за известно време?

В случая се има предвид по-малко подкожни мазнини, повече мускулна маса, по-стегнато и атлетично тяло, подобряване на двигателната култура и др.

#8: Комбинация от изброените преди списъка

В началото на статията имаше 3 въпроса, започващи с "Дали е добър инструктор, ако..."

Въпреки че посъветвах да не ги използвате като основен ориентир, комбинация между:

- добре изглеждаща спортна физика;
- различни сертификати свързани с дейността;
- купи, медали и отличия зад гърба си;
- не претендира, че знае повече от всички, но когато го попитат откликва;
- видимо доволни и добре изглеждащи клиенти,

няма как да не се отчете като голям плюс, но със сигурност самостоятелно нито една точка не е достатъчна, за да се направи обективна преценка.

Списъкът по-горе не е напълно изчерпателен, но ако успеете да намерите отговор на голяма част от въпросите, ще сте направили по-добро проучване от над 95% от хората потърсили личен треньор.

Надявам се статията да ви е харесала. Ако смятате, че допълнителна точка може да бъде добавена в списъка или имате конкретен въпрос към фитнес инструктор, коментирайте по-долу.

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.