Физическото насилие разрушава психичното здраве на децата, според психолозите

  • Сподели:
Физическото насилие разрушава психичното здраве на децата, според психолозите

Педиатрите и психолозите са на едно мнение, че физическото наказание вреди на детето, както физически, така и психически. Според проучване преди 25 години 80% от родителите са малтретирали децата си. В днешно време 67% го правят. Въпреки че броят им намалява, все още има дълъг път, който обществото трябва да извърви.

Някои хора не подозират, че малтретират децата си.
Физическото насилие може да приеме много форми. Най-очевидната форма на наказание е пляскане на деца с ръка или предмет като колан или пръчка. Но това не е единствената форма. Други видове физическо насилие включват дърпане на ухото, дърпане за косата или принуждаване децата да останат в неудобна за тях позиция – да речем изправени с лице към стената.

Това нарушава основните човешки права на детето. Дори „леката” форма на физическо наказание има голям риск от ескалация, защото често ядосаните родители не могат да се контролират. Установено е, че малтретираните деца са склонни да стават по-агресивни по-късно в живота си. Напляскването води до същите последици, дори като по-тежки форми на физическо насилие. Според проучване това е най-честата форма на физическо наказание, като 54% от децата го изпитват.

Освен физическата травма, насилието унищожава и психическото здраве на детето.
Тези последици остават с децата и ги следват в зряла възраст. Много проучвания доказват, че физическото наказание има драстичен ефект върху психичното здраве, причинявайки тревожност, депресия, ниско самочувствие, емоционална нестабилност и различни поведенчески разстройства.

Има методи за дисциплина и възпитание, които психолозите намират за подходящи.

Тайм-аут: Изолирайте детето от ситуацията за няколко минути и го оставете да се успокои и да помисли за постъпката си. След това можете търпеливо да обсъдите ситуацията и да обясните защо е била лоша, а неговото държание неправилно.

Отнемете дадена привилегия: Не им позволявайте да гледат анимационен филм за един ден или да ядат шоколад, или да играят игри в телефона си.
Тези методи са ефективни, защото имат дългосрочен ефект върху поведението на детето. Понякога краткото наказание е достатъчно, за да има възпитателен ефект, смятат специалистите.