Герои?

  • Сподели:
Герои?

Да бъдеш войн, да покоряваш, да докажеш смелостта си, да се отличиш с умения си. Това е част от природата на всеки мъж. Да отстояваш идеите си, да наложиш волята си, да бъдеш защитник, да използваш силата на своя страна.

Войната тече във вените ни. Едни изживяват този разрушителен порив във фантазиите си. Съзнанието им разиграва сцени на нечовешка смелост на бойното поле, безрезервна преданност на идеалите и готовност за саможертва.
Герои!

Някои стигат до тук. За други отдушник на фантазиите са различни игри. Чрез тях с максимален реализъм в облеклото, екипировката и терена, но без риска да се прибереш в алуминиев ковчег, те задоволят поривите си.

Има и хора, за които това не е достатъчно. Пренавити, те търсят реализация в армията, смятат, че тя може да им предложи поле за изява … да блеснат. Военната машина не спи. Тя работи неуморно и винаги е гладна за герои.

Подчинила е киното и медиите, които пропагандират висшата ценност - да се отдадеш, да се жертваш, да се поставиш в услуга на каузата. Дали ще се биеш под знамената на родината си, в поредната задгранична авантюра или като наемник, винаги можеш да намериш поле за изява. Да бъдеш острието на външната политика.
Герои!

Реалността обаче е много различна. Да се сблъкаш с войната, такава каквато е. Дали можеш да го понесеш? Можеш ли да понесеш видяното, да оцелееш и да продължиш?

Някой съумяват! Психиката ни преработва реалността по различен начин. За едни да се върнеш от Там е просто един болезнен белег за цял живот.

За други това е краят! Връщат се полуживи. Да, те ходят, дишат, могат и да се смеят, но вече не са живи. Душата им е прегоряла. Хиляди ветерани годишно правят опит за самоубийсто. Не рядко бутилката става техен верен другар.

Мнозина не могат повече да се върнат към цивилния живот, семействата им се разпадат. Не получават разбиране от обществото, от близките си … и приключват. Убийци! Изборът им се свежда до 7 грама в слепоочието или агонията да продължи.
Герои?

Когато фантазията ви отведе на бойното поле, влезте в Youtube и просто разгледайте няколко от многото реални кадри от бойното поле или записи от прихванати радио предавания. Прочетете страха за живота в очите на войниците, вижте как се сбогуват с другарите си, какво е да разбереш, че си излъган и не ти е тук мястото, но връщане назад няма.

Да знаеш, че това е краят!

Да бъдеш герой не означава да поднесеш живота си на тепсия, а да живееш достойно до своя край.

Снимки: veteranvisionproject.com

Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?
Герои?