Халед Хосейни: Това е истинското изкупление - когато вината води към добро

  • Сподели:
Халед Хосейни: Това е истинското изкупление - когато вината води към добро

Халед Хосейни (4 март 1965 г.) е афганистански писател и лекар.

Дебютанта му книга "Ловецът на хвърчила" излиза през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, постигайки над 10 милиона копия в 48 страни.

Вторият му роман "Хиляда сияйни слънца" се появява на книжния пазар през 2007-а, а година по-късно става бестселър в Обединеното кралство с над 700 хиляди продадени екземпляра. Романът е издаден в над 40 страни.

HighViewArt.com подбра десет любими цитата от Халед Хосейни:

Из "Хиляда сияйни слънца":

1. "От всички неволи, които човек трябва да изтърпи, няма по-голяма от това просто да чакаш."

2. "Един ден някой ще ме прегърне толкова силно, че ще има два варианта: или ще събере всички счупени неща в мен, или ще ме довърши завинаги..."

3. "Запомни едно нещо, дъще: както стрелката на компаса винаги сочи север, така и обвинителният пръст на мъжа винаги сочи жената."

4. "След няколко години това момиче ще е жена, която ще иска малко от живота, няма никога да обременява другите, няма да дава да се разбере, че и тя е тъгувала и страдала, имала е мечти, с които са се подиграли. Жена, която ще е като камък на дъното на река, чиято красота не се изхабява от бурното течение, а само става по-изящна."

5. "Не можеш преброи луните, блещукащи по покривите му, Нито хилядата сияйни слънца, скрити зад зидовете му."

Из "Ловецът на хвърчила":

6. "Когато убиеш човек, открадваш му живота — каза баба. — Открадваш на жена му правото да има съпруг, на децата открадваш баща им. Когато казваш лъжа, крадеш правото на другия да знае истината. Когато мамиш, крадеш правото на почтеност. Разбра ли?"

7. "Може и да не е честно, но понякога станалото за няколко дни, дори за един-единствен ден, може да промени целия живот на човека."

8. "Беше много отдавна, но сега знам от опит колко погрешно е твърдението, че можем да погребем миналото. Защото заровим ли го, то винаги успява да изпълзи навън."

9. "Децата не са книжки за оцветяване. Не можеш да ги запълниш с любимите си цветове."

10. "Хасан не можеше да прочете дори и буквар, но четеше в мен като в отворена книга. Това малко ме плашеше, ала същевременно беше голяма утеха да имаш до себе си някого, който винаги знае от какво се нуждаеш."

Ако сме пропуснали вашия любим цитат от Халед Хосейни, добавете го в коментарите.