High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала

  • Сподели:
High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала

Като всички хубави неща, които се зараждат спонтанно, така се появи и рубриката High View Inspiration. Място, в което ви срещаме с личности, които превръщат вдъхновението си в ежедневие и го предават по един изключителен начин в творчеството си.

Любовта се създава и празнува всеки ден, 365 дни в годината. Трудно можем да я ограничим в рамката на един месец - февруари или още повече в един ден - Св. Валентин. Но в духа на празника ще поговорим за любовта в нейната изконна същност с една истинска вълшебница – Евгения Балдина - Амала.

Жени е "учител по любов" в нейната най-базова форма, а по-скоро любовта към нас самите. Тихо и нежно ще те поведе към вътрешния ти свят през методите на ин йога и ароматерапия. В нейните часове винаги ухае на любов (или на някоя прекрасна бленда между какао, роза или портокал), а сърцето й е голямо и отворено да приема. Животът такъв, какъвто се случва.

За един по-различен и дълбок прочит на любовта, която съществува под розовите балони-сърца, шоколадови бонбони и картички с любовни послания, може да се потопите в разговора ни с Жени.

- Здравей, Жени! Според теб къде започва любовта?

- Любовта винаги започва от нас самите. Ние сме самата любов. Според мен няма друго. (усмихва се леко, бел.ред.).

- А къде и кога свършва? Може ли да бъде без начало и край?

- За мен любовта е мистична сила. Да търсим отговор на въпроса има ли начало и край любота, е все едно да търсим начало и края на вятъра. Той просто е.

- На какво ни учи любовта в една връзка?

- За мен тази среща в любовта между хората е само, за да се вгледаме в самите нас, все едно да видиш самия теб през очите на този до теб. Реално няма значение кой е обектът на любовта ни, стига да виждаме самите себе си в дълбочината на това сливане на наблюдател и наблюдаващ. Любовта ни учи на този съюз вътре - вън и това, че всичко в същността си е едно цяло.

- Коя е най-голямата ценност за теб в една връзка?

- За мен един от най-ценните уроци в една връзка е в това да останеш едновременно верен на себе си и в същото време свързан с цялото. Бих отговорила на този въпрос с една строфа от стих на Халил Джубран:

"Да, съчетани ще бъдете дори в безмълвната Божия памет.

Ала прегръдката ви нека охлабее - да можете да дишате. 

И нека ветрите небесни волно духат между двама ви. 

Бъдете влюбени, но не с любов окови - а развълнувано море помежду двата бряга на
душите ви. 

Пълнете си един друг бокала, ала не пийте от един бокал;
давайте един на друг от хляба си, но всеки да си знае своя къшей. 

Пейте, танцувайте и се радвайте, ала бъдете всеки себе си самият, тъй както струните на лютнята са поотделно, макар да трептят в единен напев. 

Бъдете предани, но не отдавайте сърцата си един на друг, защото само ръката на Живота може да ги съхрани. 

Живейте в близост, ала не и в преголяма близост, защото и колоните на храма се издигат поотделно и нито кипарис вирее в сянката на дъб, ни дъб пониква в сянка на кипарис."

- Може ли да съществува здравословна любов с партньор, ако не обичаш себе си достатъчно?

- Няма начин, ако не сме заобичали себе си, да обичаме друг човек. Този модел, който според мен е запечатан в умовете ни от годините, е вече на пух и прах. Любовта не те превръща в жертва и не те вкопчав в живота на другия.

Напротив, когато човек е цялостен и обичащ себе си, тогава съществото ти ликува отвътре. И когато имаш човек до себе си, с когото да споделяте целостта си, това е като черешката на тортата. Прекрасен бонус. Според мен същността на всяко нещо започва от сърцевината. А как може да обичаме някой отвън, ако преди това не сме заобичали това присъствие отвътре.

Скоро бях на разходка с една любима душа-приятел и тя спомена едно изречение, което се заби в съзнанието ми: "Всичко се движи от Духа към Материята, а не от Материята към Духа." Прекрасно и много в контекста, нали (смее се, бел.ред.). Когато човек обича себе си, това присъствие отвъд материята, тогава самата любов се прожектира навън. 

- Много е лесно някой да ти каже "Заобичай себе си", но кои са практическите стъпки, с които да помогнеш това да се случи?

- Практическите съвети са свързани с практика (смее се, бел.ред.). Нужно е време да се занимаваме със самите себе си. Практики НАВЪТРЕ.

За мен най-добрата практика е мълчание и присъствие без осъждане. Моята първа любов, свързана с такъв тип мълчание е ин йога. Тя дойде при мен точно като от приказките. След една медитация, сякаш някой нашепна думите ин йога. Тогава нямах идея какво означава това. Впоследствие намерих достатъчно книги и хора около мен, които ме насочват по този път. 

- Как се зароди тази любов от теб към ин йогата?

- Когато за пръв път направих една 90-минутна практика осъзнах колко е трудно да стоиш неподвижен и да наблюдаваш без да осъждаш. Тялото ми трептеше на моменти от болка, усещайки всеки блокаж, където на фино ниво енергията не минаваше през физическата форма. В крайна сметка умът дори не можеше да млъкне, защото когато потопиш ума в дълбока тишина, това за Егото е като края на света (усмихва се, бел.ред.).

Но със съзнателно дишане, отпускане и много практика, с времето се променяше всичко. След още няколко практики усещах гръбнака си къто фина нишка от енергия, която буквално свързва Земята с Небето. Тялото ми ставаше все по-меко и сетивно, умът все повече допускаше състояние на тишина и покой. Започваше да ми харесва просто да си седя и да наблюдавам този процес. Все едно виждаш цялата многоизмерност на света. И това до безкрай.

Една ин йога практика може да е много лека и нежна, но може и да ти покаже някои ужасяващи кътчета от собственото ти неприемане. И лека-полека, стъпка по стъпка се потапяш в това пътешествие. 

- Знам, че това е една малко по-различна йога практика. Какво е специфичното в нея и какво дава на практикуващия?

- На чисто физиологично ниво тук, мускулите са напълно отпуснати и релаксирани. Работим с останалата част от нашата тъкан: фасция, лигаменти, ставни връзки, дори ниво органи. Всяка практика включва различно направление на база меридианите в тялото, с които работим. Според позите, които са част от практиката, буквално активираме съответни меридиани, оттам задаваме сигнал на определен орган и позволяваме на дълбоко ниво да започне процес на самолечение.

Практиката е изключително бавна, защото понякога ползваме само няколко пози, но идеята е тази наистина дълбинна работа, за която е нужно време. Задържа се в позите между 3 и 10 минути, а ако практикуващият е напреднал може и да остане дори 15 или 20 минути в дадена поза.

Понякога от това задържане в позите, практиката може да бъде доста катарзисна. Случвало се е по време на ин йога някой да усети порив на вътрешен гняв, порив за рев, за смях. И всичко това е не само нормално, но даже прекрасно. Това съпътства очистване от стари и задържани емоции, които много често трупаме по различни места от физическото си тяло.

Разговорът с Жени продължава след снимките.

{GALLERY}

- Освен йога, знам, че другата ти страст са ароматите. Каква е ползата от ароматерапията и как ароматите ни помагат да се справим с определени емоционални или физически проблеми?

- Етеричните масла са част от живителната сила на планетата, пренесена в малки шишенца. Важно условие да е максимално съхранена тази сила в тях е да са истински чисти и сертифицирани.

Ароматерапията за мен е начин на живот. Когато обвържем едно нещо чисто практически във всичко, което правим, то става наистина част от живота ти. С етеричните масла човек може да готви, да поддържа красотата си в различни маски и кремове, в състава на които добавяме етерични и базови масла. Етеричните масла действат превантивно против болести и неразположения. Те са прекрасно средство за ментално пречистване, релаксация, облекчение на стрес и нервно напрежение.

Изключително добра и благотворна комбинация е ин йога и вдишване на етерични масла по време на практика. Ароматът ни позволява да се отпуснем и да бъдем възприемчиви, което от своя страна за тялото и ума моментално означава отпускане. Прави ми впечатление, че йогата, когато е обвързана с аромати, въздейства на доста по-дълбоко ниво. 

- Кой аромат би препоръчала за любов?

- Всеки аромат може да бъде за любов (усмихва се, бел.ред.). Много е относително, защото самите масла като нас са динамични субстанции. Но да кажем, че има някои, които се използват по-често. Те са предимно цветни. Това са: роза, индрише, портокал, римска лайка, нероли, жасмин, иланг-иланг, лавандула. 

- Ако ти самата би се оприличила с един определен аромат, то коя е Жени и на какво ухае?

- (смее се, бел.ред.).... ааааа... много хлъзгав въпрос. Ами, по принцип вярвам, че всеки човек има различни етапи от живота си и спрямо тях нуждите и предпочитанията се променят. В различни моменти имам нужда от различен аромат, имайки предвид и неговото въздействие. Но все пак има един аромат, който сякаш е повей от друго време... много близко го усещам до мен. И това е ароматът на масло от моной.

Вярва се, че някога девойките от Таити са обтривали косите си с това масло, за да бъдат красиви. Реално маслото от моной е комбинация от кокосово масло киснато в сандалово дърво. 

- Коя е най-добрата комбинация, за да отворим сърцето си - йога поза + аромат?

- Най-лесно е, когато човек затвори очи и няколко пъти вдиша дадено масло. Възприемчивостта към аромата отваря дори физическото ни тяло, разширява го. И ако под ръка имаме болстер или дебела възглавница, отпускайки целия си гръбнак по извивката на болстера, сърцето притихва, дишането се забавя .... и АУМммммм.

- Жени, благодаря ти за откровения разговор! Продължавай да докосваш сърцата на хората.

- Благодаря и аз!

Ако искате да научите повече за ин йога и магията на етеричните масла, може да последвате Амала във "Фейсбук" или да посетите нейните часове по ин йога.

High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала

Снимка: Симеон Леви

High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала
High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала
High View Inspiration: За любовта с Евгения Балдина - Амала