Хората, които не могат да казват НЕ – винаги ще страдат

  • Сподели:
Хората, които не могат да казват НЕ – винаги ще страдат

Независимо дали се отнася до личния или професионалния живот на даден човек, той губи прекалено много, когато няма ясна позиция, зад която да застане и когато е свикнал да се съобразява винаги с мнението на останалите хора.

Човек, който не успява да казва НЕ, винаги е жертва – жертва на обстоятелствата, на алчните хора, на интригите и на манипулацията.

Той просто е една марионетка в ръцете на другите, а контролът към неговите чувства и емоции обикновено го държат другите хора. Когато един човек се опитва да угоди на всички останали, той става изкупителната жертва, защото колкото повече мълчи и се съгласява с неправдите около себе си, толкова повече се губи в този свят на хищници.

Когато няма ясна позиция, зад която да застане и цел която да преследва, той се превръща в поредната пешка от шахматната дъска, а всички сме наясно, че първите елиминирани от играта са именно тези безгласни букви, които стоят отстрани и просто наблюдават как животът преминава, без време през тях. 

Голям процент от хората са свикнали просто да си затварят очите пред неприятностите, да се спотайват и да изчакват, докато нещата не си дойдат на мястото, без да предприемат конкретни мерки, без дори да се опитат да се самоотбраняват с това, което реално ги заплашва.

Живеем в свят, именно на такива хора – марионетки, просто едни безгласни букви, които следват чуждите правила интереси и закони, никога не успяват да застанат наравно със силните и да представят гледната си точка, просто защото страхът е по-силен от тока.

Хора – марионетки, съгласяващи се с всичко, дори и с това, което е вредно и пагубно за тях самите, просто защото не могат да кажат НЕ! Тези хора са родени в 21 век, тези хора са хората на съвременния живот, които упорито вярват в илюзиите, които им предлагат силите на деня, но същевременно са неспособни да разберат какво е добро за тях и какво е в тяхна вреда.

Тези хора до такава степен са свикнали да се съгласяват с всичко, че животът им се е превърнал в една рутина, в която единственото, което трябва да направят е просто да се усмихват в знак на съгласие.

Страхът е превзел техния живот и той контролира техните действия, защото за един сравнително нормален човек е по-лесно да се съгласява с другите – може би, за да избегне излишна конфронтация с тях, може би за да не се набива в полезрението на по-опитните и властни личности от самият него, а може би защото е по-лесно човек да живее в собствената си черупка, защото там е най-безопасно за него и близките му. 

Още от самото раждане започват да ни учат, че трябва да прекланяме глава пред другите в знак на уважение, както и никога да не повишаваме тон в знак на разбиране и съгласие, но това е едно абсолютно изкривяване, което в последствие е способно да ни поднесе много болка и страдание, защото животът не е чак толкова розов и приказен, колкото ни го описват.

Когато сме малки и невинни, той не предлага никому и нищо наготово – животът е една безмилостна борба, в която човек, трябва да има собствена позиция, ако не иска да бъде премазан от стадото хиени, което е зад гърба му постоянно.

Истината е, че колкото по-мек и неутрален бъде един човек, толкова повече болка, ще му поднесе животът – и колкото и странно да ви звучи освен, че животът е една ежедневна борба с хора, обстоятелства, проблеми и какво ли още не, той обича смелите и тези, които гордо могат да застанат зад своите думи и убеждения.

Защото тези, които имат навика да се прикриват, спотайват и измиват ръцете с другите хора -  никога не остават забелязани, нито от хората, нито от живота, нито пък съдбата успява да ги отрази.

Животът е едно начинание, в което човек е длъжен да покаже своите качества, да изпъкне сред стадото и никога да не се страхува да бъде такъв, какъвто е в действителност, защото вариантите са само два  - човек войн или поредната пешка, която всички манипулират, унижават и прехвърлят напред - назад.

Когато човек не спира да се съгласява с всичко, той винаги ще бъде податлив от към манипулации и всеки срещнат ще може да го обработва както си пожелае.

Хората, които успяват да стоят безучастно и да се съгласяват с всичко, отстрани изглеждат като програмирани роботи, настроени на една и съща чистота, а именно съгласието с всичко, дори и с нередностите, беззаконието, вредите над другите и над самият него.

Тези хора не успяват да ръководят правилно своите мисли, чувства и емоции, тъй като са оставили ключа за активирането им просто в други ръце.

Наистина е жалко човек да не може да живее така, както му се иска и да е нужно да се съгласява непрестанно с мнението и желанията на други хора, просто защото никой досега не е успял да го научи на думата – НЕ!