Илиян Любомиров: 15 книги от модерната българска литература, които всеки трябва да има в библиотеката си

  • Сподели:
Илиян Любомиров: 15 книги от модерната българска литература, които всеки трябва да има в библиотеката си

Поетът Илиян Любомиров (Августин Господинов) поде една повече от прекрасна инициатива, целяща да популяризира петнадесет заглавия от модерната българска литература, които по нищо не отстъпват на най-големите шедьоври в нашата литература, защото всяко време си има своите поети и писатели. 

Ето какво сподели Илиян Любомиров пред HighViewArt.com за идеята си:

"Ежедневно се боря с клишета като това, че младите хора не четат и че съвременната българска литература няма какво стойностно да предложи. Истината е, че последните 20-30 години има великолепни български поетични и прозаични книги, за които обаче не се говори достатъчно и те не стигат адекватно до широка група читатели. Причините за това са много, но аз съм избрал за моя кауза да популяризирам именно такива заглавия. Предстои съвсем скоро да стане готов проектът ми за мобилна книжарница, която да пътува из по-малки градове и фестивали. Неин фокус ще е именно нашата модерна литература. Тя ще работи активно с регионалните библиотеки и читалища, които за съжаление нямат бюджет за закупуването на нови заглавия. Именно затова и реших изненадата ми в "Черешката на тортата" да бъде свързана с подаряването на 15 романа и сборници с разкази от български писатели, които ми се ще да бях написал аз, на Регионалната библиотека в град Перник. Съзнавам, че това е по-скоро символичен акт и че едва ли ще настъпи голяма промяна, но така се надявам да обърна внимание към този наболял проблем. Ще си спестя дългите литературни анализи, за всяка от книгите можете да намерите предостатъчно такива. Но няма да спра да ги препоръчвам и подарявам на приятели."

Списъкът на Илиян Любомиров с петнадесетте книги от модерната българска литература, които всеки трябва да има в библиотеката си:

1. "Балада за Георг Хених" от Виктор Пасков, защото за мен е най-силната българска книга от последните поне 50 години и всеки път, когато я препрочитам, ме стиска за гърлото.

2."432 херца" от Недялко Славов, защото за изкуството, Бог и хармонията най-силно говори Поетът.

3. "Камбаната" от Недялко Славов, защото е красиво написан роман, който разкрива изключително страшни истини.

4. "Делнична Библия" от Божана Апостолова, защото човешкият дух е несломим.

5. "18% сиво" от Захари Карабашлиев, защото и аз съм обичал Стела, работил съм в бар, пътувал съм безцелно и ми се е налагало да се губя, за да се намеря.

6. "Захвърлен в природата" от Милен Русков, защото той категорично е най-добър в създаването на светове и измислянето на истории.

7. "Камуфлаж" от Петър Чухов, защото това писане те отделя от тялото и пречиства съзнанието ти.

8. "Кротките" от Ангел Игов, защото възпитава отвращение към простащината, грубостта и насилието.

9. "Егон и тишината" от Емануил А. Видински, защото по несравним начин надскача себе си и излиза от границите на родното.

10. "Орлов мост" от Владимир Зарев, заради миналото и страховете, но повече заради бъдещето и мечтите.

11. "Стъклената река" от Емил Андреев, защото този роман е и приключенски, и готически, и много български.

12. "Деград" от Васил Георгиев, защото тези разкази и този вид интелигентно градско писане трябва да бъдат четени в училище.

13. "Сабазий" от Кристин Димитрова, защото този роман може да служи и като учебник по творческо писане.

14. "Естествен роман", защото трябва да си ги прочел първо, за да имаш право да говориш за или против Георги Господинов.

15. "Всичките дни", защото това е сборник с 13 разказа от различни автори и всички те се казват Георги Томов.

П.П. Списъкът не е класация.