Има ли "лятна депресия" и как да не ни развали лятото

  • Сподели:
Има ли "лятна депресия" и как да не ни развали лятото

Лято е! Чакано, бленувано и изведнъж… нямаме никакво настроение, не ни се прави нищо. Защо? Какво не е наред сега? Всъщност много хора се чувстват зле по това време от годината, защото смятат, че с началото на този сезон "всичко ще се оправи" по магически начин.

Реално зад тъгата през есента, демотивацията от зимата и умората от пролетта, обикновено стоят не само сезоните, ами и десетките ежедневни трудности и многото грижи, които ни съпътстват. Съгласете се, че няма как да се отърсим от тях, само защото най-чаканият сезон е дошъл. Или пък можем? А не е ли точно това целта на лятото?

Днес ще се опитаме да разберем мит ли е "лятната депресия" и какво я предизвиква. И още по-важното как да не й позволяваме да ни съсипе лятото!

Перфектното лято е споделеното

Чували ли сте някой около вас да каже "Искам това лято да бъде перфектно!"? Или може би вие сте човекът от компанията, искащ точно това? Всъщност всички искаме "перфектно" лято, но такова не съществува и с колкото по-големи очаквания наситим нещо, то толкова по-голямо е и евентуалното разочарование.

Социалните мрежи до голяма степен имат вина за създадения перфектен летен пейзаж, който сме склонни да превърнем в еталон за лятна почивка, но в повечето случаи ваканциите, дори и най-добре планираните не граничат с такова съвършенство. А може би и не е нужно! Перфектната ваканция е споделената, но не в социалните мрежи, а буквално споделена, съпреживяна, запомнена! Опитайте да замените "Искам това лято да бъде перфектно" с "Ще наситя лятото си със спомени"… и го направете!

Горещините могат да бъдат проблем

През лятото е топло! – не вярваме това да изненада някого. Повечето хора се наслаждават максимално на това време от годината, някои дори са склонни да прекарат часове наред, препичайки се на плажа, но има и хора, които искрено не могат да понасят горещините. Високите температури имат свойството да ни правят летаргични и демотивирани, да се превърнат в причина за сънливост и чувство на обща отпадналост.

Ако изпитвате такива симптоми, то не бързайте да ги свържете с някой от летните вируси, много вероятно е и топлината да е виновна! Какво може да направите? Логично – избягвайте най-горещите часове и ги прекарвайте на достатъчно прохладно място. Пийте и достатъчно вода, важно е тялото ви да бъде добре хидратирано! И още нещо – забравете, че ще се криете от горещините между юни и август.

Прекомерното стоене вкъщи също е нездравословно, използвайте сутрешните часове, когато е още прохладно и си правете разходки, а останалото време прекарайте в четене, гледане на филми, подреждане, занимания с хобито ви, срещи с приятели… само не и лежейки и самосъжалявайки се, просто защото живеете на място, на което има сезон лято!

Емоции без рамки

Дойде ли средата на юни и всичко наоколо, сякаш става щастливо и безгрижно. Да, но понякога това, че календарът показва конкретен месец или дата не означава задължително, че трябва да се превърнете в ходещ позитивен и винаги усмихнат балон. Не и ако не го чувствате така!

Може да скърбите, да тъгувате заради загуба, да бъдете притеснени заради важни решения, да ви предстоят големи житейски промени, да сте се преместили скоро, да изпитвате носталгия… това са напълно човешки чувства, които далеч не следва да се свързват с нещо лошо, само защото не се асоциират с щастие. Не се чувствайте виновни, ако изпитвате някое от тях, не опитвайте да ги загърбите, преди да сте ги преживели напълно.

Не опитвайте и да се сравнявате с хората около вас, които ви изглеждат щастливи, старата поговорка, че "никой не ходи във вашите обувки" е вярна. Лятото наистина дава много възможности да се превърне в синоним на "щастие", но може да бъдете не по-малко щастливи през ноември, март или април, през пролетта, есента… по всяко време, само не поставяйте емоциите си в рамки!

Не е въпрос на мерни единици

Най-топлият сезон е онова време от годината, когато дължината на ръкавите и полите се скъсява. Напълно естествено е! Вероятно обаче всеки е имал период, в който истински да не обича този момент, заради това как изглежда тялото му. И става дума както за наличието на килограми, така и за липсата им, защото повярвайте ни – много слабите хора, също не се чувстват "красиви".

Красотата обаче не е въпрос на килограми, нито на сантиметри, нито на цвят на косата, очите, кожата… Красотата е онази харизма, която всеки от нас излъчва! Тя е преди всичко чувство и емоция и последната причина да не се наслаждавате на лятото е, защото не харесвате външния си вид. Повярвайте ни, изглеждате по-добре, отколкото предполагате!

Лято е… наслаждавайте му се! Радвайте се на мига, на слънцето, на компанията, на изгревите и залезите, на магията, която летните нощи имат, на свиренето на щурчетата дори! Преживейте лятото така, както вие искате, без шаблони и образци, без големи очаквания… Само не забравяйте да направите достатъчно място на спомените, те са важни!

Автор: Ани Георгиева за fashioninside.bg