Исабел Алиенде: 15 мъдри цитата

  • Сподели:
Исабел Алиенде: 15 мъдри цитата

Исабел Алиенде е един от най-добрите представители на магическия реализъм в литературата, един от най-известните латиноамерикански писатели, сравнявана единствено с класика Габриел Гарсия Маркес като мащабност на повествованието и богатство на езика. Сред световноизвестните й книги са трилогията "Къщата на духовете" (1982), "Дъщеря на съдбата" (1999) и "Портрет в сепия" (2000); "Ева Луна" (1987) и "Приказки за Ева Луна" (1989); "За любовта и сянката" (1985); "Паула" (1994). HighViewArt.com подбра 15 мъдри послания от Исабел Алиенде:

1."Онова, от което се страхувам най-много е безнаказаността на властта и властта на безнаказаността."

2. "Корените на един човек не се крият в пейзажи, държави или нации, те са вътре в него."

3. "Интересуват ме само сходствата в хората, а не техните различия."

4. "Ние дори не осъзнаваме колко сме силни, докато не се изправим пред една трагедия. Човешкият капацитет за оцеляване е неизчерпаем."

5. "Този свят винаги ще има нужда от отцепници, дисиденти, авантюристи, аутсайдери и бунтовници, които задават въпроси, огъват правилата и поемат рискове."

6. "Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни."

7. "Впечатляват ме маргиналите. Хора, които трябва да преодоляват препятствия, хора, които не са защитени от чадъра на тесногръдието си."

8. "Най-бедните и най-изостаналите общества са винаги тези, които потискат жените си."

9. "Искам да изживея един епичен живот. Такъв, който да изпиша с големи прилагателни, да задраскам скучните абзаци и да подчертая правописните си грешки!"

10. "Историите ни може и да са различни, но емоционално всички сме еднакви!"

11. "Какъв е смисълът от таланта, опита и знанията ти, ако не ги раздаваш? Какъв е смисълът от житейските ти истории, ако не ги разказваш? Какъв е смисълът от богатството, ако не го споделяш? Раздавайте! Няма да бъдете кремирани с нито едно от тези неща!"

12. "Обичам белетристиката, защото чрез нея влизаш в мислите и живота на малките хора, хората, които са били победени, бедните, жените, децата, тези, които никога не са в учебниците по история."

13."Хората със здрав разум не стават интересни герои. Те стават само бивши съпрузи."

14."Може би идваме на този свят, за да търсим любовта, за да я намерим и после да я изгубим, и после отново и отново все същото. С всяка нова любов се раждаме повторно и с всяка любов, която приключва, в сърцата ни се отваря рана. Аз съм покрита с горди белези."

15. "Била съм разказвач на истории през целия си живот, но го осъзнах едва наскоро."

Исабел Алиенде е чилийска писателка, родена на 2 август 1942 г. в Лима, Перу. Тя е една от най-известните съвременни романистки. През 90-те всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света.