Ивайло Захариев: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Ивайло Захариев: Книгите, които ме промениха

Актьор и общественик - така най-кратко може да представим Ивайло Захариев, който става звезда с ролята си на доброто ченге в "Под прикритие" - най-добрият български сериал след 1989 г.

Освен с ролите си в театъра, киното и телевизията, Ивайло е известен и с активната си гражданска позиция по различни наболели теми, свързани с наркозависимости, достъп до информация и култура на глухите, съхраняване на брака и семейството като обществена ценност, възраждане на християнските ценности...

Част от книгите, които промениха Ивайло Захариев:

1. Разказите на Джек Лондон

Ивайло: "Като бяхме малки с брат ми, баща ни ни четеше за Белия зъб и Бельо Пушилката, но като че ли многобройните и различни разкази на Джек Лондин най-силно са останали в паметта ми. Четейки исках едновременно да съм моряк, боксьор и златотърсач. Това е автор, който разкрива първичните човешки мисли и разказва за естествената природа по впечатляващ начин и така те води сам да пожелаеш приключението, да пречупиш страха си и да действаш."

2. "Диво сърце" на Джон Елдридж 

Ивайло: "Ето една книга, която също говори за приключения. Но не толкова за пътувания по планини или океани, а към мъжкото сърце и характер. Книгата ме вдъхнови да творя по-смело, да обичам по-силно и да прощавам по-бързо. Странно е, но това са едни от белезите на зрелия мъж, а не грубият тон, бързата кола и големите мускули. Мъжете в днешно време сме малко измамени от консуматорската култура и забравяме истинското си призвание - да победим "змея" и да спасим красавицата. А имаме нужда от това много повече, отколкото с дистанционно в ръка или забързани в ангажименти само да си мечтаем."

3. Цялата поредица "Истории от света на диска" на Тери Пратчет

Ивайло: "Не знам какво мога да добавя към този автор. Той сам е казал толкова много. Фантазията и въображението му са толкова освобождаващи, че ако се оставиш да те поведе от самото начало, ще добавиш неповторим цвят към реалния си живот. Иронията му, заплетена в тези фантастични творби, достига дотам, че един от емблематичните му герои Смърт сам казва: "ХОРАТА ПРАВЯТ ЖИВОТА МНОГО ИНТЕРЕСЕН. В СВЯТ, ПЪЛЕН С ЧУДЕСА, ЧОВЕКЪТ Е ИЗМИСЛИЛ СКУКАТА ."(големите букви са част от характера на героя). Когато го прочетох за първи път веднага разбрах, че става дума за мен. И за теб."

4. "Колибата" на Уилям Пол Йънг

Ивайло: "Тази книга пак е приключенска. Пак е провокираща човешкото в самото му естество. Но най-впечатляващото за мен в "Колибата" е разчупването на стереотипа кой е Бог в Неговите три лица. Как е възможно хората да сме сложили дори Бог в калъпите на мисълта си. Но ето че има и книги, които успяват да ни предизвикат да ги разчупим. Предизвикват ни да допуснем, че нещата, които възприемаме с петте си сетива са доста условни и не бива да се ограничаваме с тях. А аз обичам такива предизвикателства."