Иво Христов: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Иво Христов: Книгите, които ме промениха

Най-голямата надежда на българската литература - така най-кратко може да представим Иво Христов, който за "крехката" си възраст (роден на 16 юли 2001 г.) вече е горд автор на две издадени книги.

Сборникът "Приятелите умират заедно", който Иво написва на 13 години, съдържа пет дълги страшни разказа, а "Животът не струва пари" - хорър роман (новела), създава две години по-късно. 

Книгите, които промениха Иво Христов:

1. "Гробище за домашни любимци" от Стивън Кинг

Иво: "Една от любимите ми книги, която ме промени много. Може би точно тази книга ми даде идея за първия разказ от сборника ми "Приятелите умират заедно". Има и още много заглавия на Книг, които ми повлияха в положителна насока. Някои от тях ще видите в този списък."

2. "Лицето на страха" от Дийн Кунц

Иво: "Разбрах за този писател твърде късно, в края на 2015 г., когато вече бях започнал да пиша. Въпреки това творчеството му ми повлия и ми помогна да доразвия фантазията си. Взимам по нещо от всяка книга (по-често по една-единствена дума ми стига, за да започна да пиша нещо голямо). Не искам да кажа, че по някакъв начин копирам, а просто гледам на книгите по друг начин и не ги чета като читател. Дийн Кунц е велик писател, на който се възхищавам. И до ден днешен чета негови книги и научавам нови и нови неща."

3. "Метеоритът" от Дан Браун

Иво: "Много добър роман и автор. Дан Браун е писател, който отначало не харесвах. Книгите му ми изглеждаха скучни, а думите – сложни. Преди да започна да пиша съдех книгите по кориците им. Това е голяма грешка. Никой читател не бива да си купува книга, само защото корицата му е харесала. "Метеоритът" беше първата книга, която прочетох на Дан Браун. Дори и сега имам четири негови книги, които чакат спокойно на полицата."

4. "Огън" от Стивън Кинг

Иво: "Кинг определено е писателят, който най-много ми повлия. "Огън" е едно приключение, което ме накара да се почувствам добре, въпреки че е писана в далечната 1972 г. и е издадена под псевдонима на Кинг - Ричард Бакман. Това е книга, която промени много неща в творчеството ми. От нея се научих на много. Може би точно затова чета по три, четири или дори пет книги на месец, като гледам поне три от тях да са на Стивън Кинг."

5. "Чудноватият дом" от Агата Кристи

Иво: "Книгите на Агата Кристи (но най-много тази) ми помогнаха за написването на криминални разкази и новели, които ми предстои да издам. За радост книгите на Агата са над осемдесет, така че ще има още какво да науча от нея. Със сигурност тя е една много добра писателка."

6. "Хари Потър" от Джоан К. Роулинг

Иво: "Това без съмнение е една от най-добрите фентъзи поредици, които съм чел. Въпреки това не мога да кажа, че книгите ми помогнаха много, тъй като аз не пиша фентъзи, но имам идея, която надявам се скоро ще запиша. Преди това смятам да прочета още няколко фентъзи поредици, защото черпя огромно вдъхновение от тези книги."

7. "Кърваво наследство" от Пол Клийв

Иво: "Един добър роман, който ми даде идеята за нещо велико, което навярно никога няма да представя пред читателите. Въпреки това споменът и времето, през което четох "Кърваво наследство" ще запомня винаги, а книга, за която човек се сеща често, определено е добра. Често казвам, че няма по-голяма награда за писателя от доволен читател. Пол навярно е много доволен!"

8. "Зеленият път" от Стивън Кинг

Иво: "Това е книга, която прочетох преди няколко дни, но ще помня години наред. Както повечето добри книги, и тази ми даде идея за роман, който няма да има нищо общо със "Зеленият път". Това, че една книга дава идея на писател, не значи, че той копира. Всеки човек разбира написаното по различен начин, но Кинг определено е добър!"

9. "Мълчанието на агнетата" от Томас Харис

Иво: "Добър трилър, който не ми даде идея, но въпреки това ми помогна. Обичам серийните убийци. Изпълват ме със страх и нещо друго, което не мога да опиша. Мисълта, че самият аз създавам убийци е най-хубавото нещо. Въпреки че "Мълчанието на агнетата" не ми даде идея, ми донесе удоволствие. Всяка книга сама по себе си е хубава, но малко са тези, които ме променят наистина и ми дават добри идеи."

10. "Подземието" от Стивън Ледър

Иво: "Обичам да се срещам с нови и нови убийци (в книгите, разбира се). Книгата "Подземието" ме срещна с един такъв. Хората свързват думата "убиец" с ужас. Трудно е за един писател да не бъде банален, ако иска да разказва за убийци, но в болните мозъци на хорър писателите винаги се раждат нови идеи. Тази книга е изпълнена с добри идеи и с радост ще прочета другите книги на Стивън Ледър."