Изкуството да живеем просто: Насладете се на утринния въздух

  • Сподели:
Изкуството да живеем просто: Насладете се на утринния въздух

Насладете се на утринния въздух. Тайната на монасите за дълъг живот се крие тук. Всеки ден е различен от останалите.

Известно е, че будистките монаси, които практикуват дзен, живеят дълго.
Основните фактори за това са диетата и техниките за дишане, разбира се, но аз вярвам, че един регулярен и подреден начин на живот оказва положително влияние както в духовен, така и във физически смисъл.

Всяка сутрин ставам в 5 часа и първото нещо, което правя, е да напълня дробовете си с утринен въздух. Докато обикалям главната зала, приемната и помещенията на свещениците в храма, за да разтворя кепенците против дъжд, тялото ми преживява промените в сезонните.

В 6.30 часа изпълнявам будистката утринна служба, като пея мантри, и след това закусвам. После се захващам със задълженията си за деня.

Този процес се повтаря всеки ден, но всеки ден е различен. Вкусът на утринния въздух, моментът, когато се появява слънчевата светлина, вятърът, който докосва бузата ви, цветът на небето и листата на дърветата – всичко непрекъснато се променя.

Утрото е времето, когато можете най-пълноценно да почувствате тези промени.
Затова монасите изпълняват дзадзен медитацията си преди зазоряване, за да могат напълно да усетят тези промени в природата.

С първата за деня медитативна дзадзен практика – кьотен дзадзен (утринен дзадзен) – ние подхранваме съзнанието и тялото си с дихателни упражнения на прекрасния утринен въздух.

Из книгата "Изкуството да живеем просто" на издателство "Колибри"