Къде живее щастието?

  • Сподели:
Къде живее щастието?

Ако вие можете да създавате реалност, как би изглеждала съвършената реалност? Първо, тя би трябвало да бъде лична. Докато се преобразява, мозъкът се съобразява с онова, което вие като уникална личност искате от живота.

Щастие? Може би предполагате, че то оглавява списъка от желания. Оказва се обаче, че щастието ни изправя пред сериозен проблем. Макар и да сме предопределени да създаваме реалност, повечето от нас не са особено вещи, що се отнася до създаването на реалност, която може да бъде окачествена като щастлива.

Съвсем наскоро, с появата на специалността позитивна психология, щастието бе подложено на щателно изследване. Резултатите са противоречиви.

В отговор на въпроса, какво би ги направило щастливи, хората изброяват неща, които изглеждат очевидни: парите, бракът и децата. Но в действителност съпътстващите тези три неща обстоятелства показват тъкмо обратното.

Отглеждането на децата, докато са малки, е източник на силен стрес за майките. Половината от браковете завършват с развод. С пари може да се купи щастие дотолкова, доколкото това ни обезпечава материално.

Бедността безспорно е източник на нещастие, но същото се отнася и за парите, защото фактът, че разполагат със средства, надхвърлящи разходите за осигуряване на нещата от първа необходимост, не прави хората по-щастливи. Всъщност допълнителната отговорност заедно със страха, че може да загубят парите си, често имат обратен ефект.

Колкото и странно да звучи, равносметката показва, че дори и да успеят да получат онова, което искат, хората не са толкова щастливи, колкото са очаквали.

Заемането на най-високата позиция в службата, спечелването на спортна титла или натрупването на състояние от един милион долара изглеждат примамливо като цели, но онези, които са ги постигнали, споделят, че мечтата им е била по-привлекателна от резултата. Конкуренцията може да се превърне в безкраен процес и възнагражденията, които получаваме за нея, намаляват с течение на времето.

Едно проучване, проведено сред шампиони по тенис, сочи, че те са били мотивирани по-скоро от страха, че ще се разочароват от загубата, отколкото от радостта от очакваната победа.

А какво да кажем за хората, които мечтаят да забогатеят и да не работят до края на живота си? Според едно проучване, проведено сред хора, спечелили в лотарията и сбъднали мечтата си, повечето от тях заявяват, че качеството на живота им се е влошило.

Някои не са успели да оползотворят парите и са ги загубили, други са започнали да усещат напрежение във взаимоотношенията си с околните или са постъпили безразсъдно, впускайки се в хазарт и тъмни сделки. Всички са били атакувани както от своите близки, така и от непознати, които непрекъснато им искали пари.

Ако хората са такива лоши пророци относно нещата, които биха ги направили щастливи, какъв е изводът?

Съвременната психология застъпва становището, че щастието не е постоянна величина. Анкетите показват, че около 80% от американците (цифрата често е още по-голяма), твърдят, че са щастливи. Когато обаче били разпитани поотделно, участниците в анкетите обяснили, че периодите на щастие и благоденствие не траели дълго.

Ето защо много психолози смятат, че хората не умеят да постигат щастие, колкото и да се стремят към него. Много хора обаче не споделят това мнение. Според тях проблемът се състои в създаването на реалност. Ако сте по-вещи в създаването на собствената си реалност, вие винаги ще сте щастливи.

Как да постигнете пълно щастие?

Би трябвало:

-Да давате всичко от себе си.
- Да се грижите за хората и да ги обичате.
- Да се занимавате с неща, които ви доставят удоволствие.
- Да си поставяте значими дългосрочни цели.
- Да бъдете толерантни.
- Да бъдете устойчиви емоционално.
- Да си вземате поука от миналото, а после да го загърбвате и да живеете в настоящето.
- Правите планове за бъдещето, без да изпитвате тревога, страх или ужас.
- Създавате здрави, сърдечни социални връзки.

Не би трябвало:

- Да свързвате щастието си с външни награди.
- Да отлагате щастието за неопределено време.
- Да очаквате някой друг да ви направи щастливи.
- Да отъждествявате щастието с моментните удоволствия
- Търсите непрекъснато поощрения.
- Допускате емоциите ви да станат навик и да закостенеят.
- Да се затваряте за нови преживявания и да пренебрегвате сигналите за вътрешно напрежение и конфликти.
- Да се връщате към миналото и да се страхувате от бъдещето.

В едно консуматорско общество е много трудно човек да се съобрази с изброените във втория списък препоръки, защото те имат общ знаменател – стремежът да се свързва щастието с временни удоволствия и външни награди.

Източник: Център за психология и психотерапия