Как да медитирате върху мантра

  • Сподели:
Как да медитирате върху мантра

При медитацията е хубаво да се концентрирате върху нещо определено, за да можете да навлезете по-дълбоко във вътрешния си мир. За тази цел може да ви помогне някаква дума или мантра.

Невъзможно е човек просто да седи, да не мисли за нищо и да изтрие всичко от съзнанието си. Умът е в покой само когато има върху какво да се съсредоточи.

Медитирането означава дълбока концентрация.

Много важно за релаксацията е върху какво се концентрира човек. Ако например фокусирате вниманието си върху задръстването на движението, с всичкия дим от отработените газове и ядосаните шофьори, които се опитват да се доберат до крайната си цел, ще бъдете повече от напрегнат.

По същия начин, ако се съсредоточите върху залеза на слънцето, наблюдаван от морския бряг, спокойствието на тази природна картина ще ви се предаде и вие ще се отпуснете. Но не винаги можем да си осигурим спокойна атмосфера, в която медитацията или вътрешната концентрация ще дойдат от самосебе си.

Във всеки от нас има едно кътче на тишина и спокойствие и използването на мантра е просто начин да стигнете до него.

Да сравним човешкото съзнание с океан. В зависимост от атмосферните условия, видимата водна повърхност може да е леко развълнувана, по нея могат да се надпреварват грамадни бурни вълни или пък да е спокойна и гладка почти като огледало.

Но независимо какво става на повърхността, ако се спуснем надолу в дълбините и стигнем до дъното, там няма никакви вълни. Дъното на океана е тихо и неподвижно, тук не се усеща какво става на повърхността.

Душевното ни състояние също може да се сравни с океана. През повечето дни ние живеем на повърхността, съсредоточени върху мислите и чувствата, които идват и си отиват като вълните, а борбата за оцеляване ни подхвърля насам-натам.

Душевното ни състояние се определя от изменящите се условия, взаимоотношенията ни с другите, успехите и неудачите в службата, финансовото ни състояние и т.н.

Целта на вътрешния размисъл е да навлезем дълбоко под тази повърхност и да се свържем с онази част от съзнанието си, останала недокосната от всички временни фактори, които днес са тук, а утре ги няма.

Нека да установим връзка с тази по-дълбока, постоянна мирна и спокойна част от нас. Тя е в нас и не е необходимо тепърва да я създаваме. Тя вече е в нас. Трябва само да я открием и да я развием.

Използвайте този прост начин на медитация и се потопете за известно време в тишината на онова потайно кътче, заложено дълбоко у самите вас. Няма начин да не усетите резултатите в ежедневието си.

Ето как да направите това:

1. Седнете удобно (на стол, на легло или на пода с възглавници за по-удобно) с изправен гръб в тиха стая.

2. Затворете очи и се съсредоточете върху дишането си.

3. Поемайте дъх дълбоко и бавно, без да се насилвате. При издишване спокойно и бавно произнасяйте думата "Ом", така че тя да продължи да звучи докато приключите с издишането.

Ще установите, че краят на произнасяната дума при издишането се превръща в нещо като тананикане, устата ви продължава да вибрира, дори след прекъсване на звука. "Ом" обикновено се използва при медитация по две причини: тя е универсален символ на жизнената сила и не предизвиква конкретен образ в ума при произнасянето й.

4. Произнасяте "Ом" в продължение на няколко минути при издишване, след това оставяте думата да изпълни цялото ви същество. Чуйте я как звучи в главата ви. Тя може да изгуби отчетливостта си и да се превърне в протяжен напев при мисленото й възпроизвеждане.

Някои медитиращи предпочитат варианта с "Аум" на въздействието й, и ако вниманието ви се отклони към някакви странични мисли и чувства (а това непременно ще се случи), фокусирайте го леко отново върху напева.

5. Опитайте се да се концентрирате върху мантрата за по 15–20 минути всеки ден, за да извлечете максимална полза от медитацията.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си“

Медитация 16: За чудеса

Медитация 18: За вътрешни ресурси

Медитация НЛП 21: За щастие