Как да обичаме живота още повече след 40

  • Сподели:
Как да обичаме живота още повече след 40

Животът след 40 може да бъде прекрасен! Все повече хора осъзнават предимството на годините след като навършат 40. Защо годините след 40 често са подценявани и как да се научим да обичаме и ценим себе си и живота след навършването на тази възраст.

Негативизмът за годините след 40 е свързан пряко с митовете, които се носят в обществото. Смята се, че животът на човек става по-празен, по-скучен и еднообразен. Водени от тези схващания много жени и мъже започват да се чувстват неприятно и не разбират, че след 40, имаш свободата да се преоткриеш, да се промениш и да израстнеш.

Ето 10 основни стратегии, които ви предлагаме да следвате, за да обичате живота си още повече след като навършите 40.

1. Продължавайте да се променяте

Единствената константа в живота е промяната. Всичко се променя, вие не трябва да сте изключение. Не спирайте да се усъвършенствате, да придобивате нови умения.

2. Открийте кой/коя сте всъщност

Средната възраст ви дава възможност да откриете кои сте всъщност, кои са мечтите ви, какво още искате да постигнете. Животът след 40 е време да мечтаете силно, а не да се отказвате от мечтите си.

3. Чувствайте се млади

Човек изглежда така, както се чувства. Най-добрите ви години са пред вас, затова не спирайте да гледате на себе си като на млад човек. Според психолозите подобна нагласа ще ви направи по-щастливи, по-продуктивни на работа и ще ви даде надежда и заряд за бъдещето.

4. Променете нагласите си

Много е вероятно да имате негативна нагласа към живота след 40 просто защото повечето хора около вас мислят така. Опитайте да се абстрахирате от всички онези гласове, които ви казват "Виж на колко си години". Не спирайте да се повтаряте, че 40 е новото 20 и ще се чувствате по-добре. Превъзмогнете страховете си, опитайте да се изправите срещу онова, което не ви харесва и ви плаши. След това ще сте по-добър и завършен човек.

5. Човек живее само веднъж

Следвайте максимата, че човек живее само веднъж. Опитвайте неща, нетипични за вас. Опитайте някой екстремен спорт, нова кухня. Отделяйте време да се поглезите, защото животът се отмерва най-добре с моментите, в които се чувствате добре.

6. Слушайте вътрешния си глас

След 40 вие сте намерили баланса между емоционални и рационални желания. Добре можете да прецените кое е добре за вас и кое не. Научете се да се доверявате на интуицията и вътрешния си глас. Така ще правите своите съзнателни избори, а какво по-хубаво от човек, който сам направлява живота си.

7. Поглезете се

Намирайте време да се поглезите. Излизайте да пазарувате, вземете си масаж, отидете на концерт. Правете малките неща в ежедневието, които постигат голяма промяна в настроението. Всеки сам трябва да разбере коя дейност му действа терапевтично и го кара да се чувства позитивно зареден.

8. Направете позитивна равносметка

Направете равносметка, но не от онзи тип "Какво не съм постигнал, какво не ми е наред". Фокусирайте са върху всички малки и големи позитивни неща в живота си, всичко, което сте постигнали и ви е донесло удовлетворение.

9. Отделяйте повече време на любимия човек

Животът е по-хубав, когато има с кого да го споделим. За съжаление понякога подценяваме този някой, особено след дълги години заедно. След 40 обаче децата често пъти са пораснали и двойката има възможност за своя втори меден месец. Излизайте на срещи, ако можете да си го позволите, пътувайте. Намерете си някакъв нов, общ интерес. Чудесна идея са танците, които освен, че въздействат благоприятно физически, могат отново да разпалят страстите в една двойка.

10. Приемете промените

Човек е щастлив, когато изпитва душевен мир. 40 е период на много промени. Децата са пораснали, започвате да усещате физиологичните промени на зрелостта, чувствате се различно както физически, така и психически. За да сте щастливи, приемете тези промени като част от пътя към нещо по-добро.

Източник: rozali.com