Как да общуваме с избухливи и изнервени хора

  • Сподели:
Как да общуваме с избухливи и изнервени хора

Може би ще си кажете - ами никак, няма и да се опитваме да общуваме с арогантни и избухливи личности, ще избягваме пряк контакт с тях, но в някои сфери от живота ни се налага да се сблъскаме със заядливи и груби личности, с които трябва да проведем разговор, колкото и да не ни се иска това.

Дали ще са шефове гадняри или държавни служители, при които сме отишли да подаваме дадени документи или магазинери в кварталното магазинче - ние непрекъснато се сблъскваме в ежедневието си с подобен тип личности, които са притиснати от своето настроение, работа и семейни проблеми. За да се справим по-лесно с подобен тип хора, определено трябва да се заредим със солидна доза търпение, ако не искаме да навлизаме в пряк конфликт с тях.

Ако това са случайни хора, с които не е нужно да провеждаме сериозен диалог, най-лесния начин е просто да ги игнорираме, но ако са хора, с които трябва да обменим мисли и идеи, трябва да се научим как да не се подаваме на провокацията и да останем хладнокръвни. Безспорно има много причини, поради които тези хора са напрегнати и склонни към скандали. Тези причини може да са свързани и с неудовлетворяваща работа, конфликти в семейството, здравословни проблеми, дори и несподелена любов. Когато нещо не върви по план в живота на тези хора, те започват да се чувстват емоционално изтощени и изхабени, което от своя страна ги кара да бъдат нападателни и мнителни спрямо другите хора. Има моменти, в които не можем просто да останем безучастни, ако към нас подхождат твърде нападателно, затова е важно да се научим, да се справяме в подобни ситуации, без да ставаме косвени жертви в тях.

Първия начин, чрез който можем да се справим с нападателен човек, е просто да останем хладнокръвни и със спокойно изражение на лицето да обясним нашата позиция. Да не се подаваме на провокацията и да не повишаваме ненужно тон. Колкото по-спокойно действаме, толкова по-зле за човека срещу нас, защото е твърде вероятно нашето спокойствие още повече да го вбеси или другия вариант е да омекне пред нашия чар и топлина, които излъчваме. Това е най-здравословния вариант за нас самите и за нашите нерви, и психика.

Втория начин е търпеливо да обясним нашето желание и ако не получим разбиране от отсрещната страна, да подходим по-настоятелно, но без да навлизаме в пряк конфликт.

Третия начин е просто да броим до 10, докато премине видимото напрежение и чак тогава да представим нашите желания пред този човек. Още един вариант, който определено ще изуми избухливия човек срещу нас, е да не спираме да се усмихваме.

Четвъртия начин е да подходим дипломатично, а не емоционално. С усмивка и спокойствие търпеливо да представим нашите аргументи, но ако и този начин не проработи успешно, можем да пробваме с хладно изражение и по-остър тон. Това е последният вариант, но при него е напълно възможно да породим ненужен конфликт, след което да съжаляваме за решението си.