Как да победим суеверията?

  • Сподели:
Как да победим суеверията?

Всеки има малки ритуали, които смята, че му носят късмет. Може да ходиш на изпит с една и съща химикалка или да слагаш любимата си вратовръзка преди интервю. Може дори да излизаш винаги с десния крак от вас.

Но тези нелогични действия навярно не носят магия в себе си. Въпреки това, те ни карат да чувстваме, че имаме по-голям контрол над живота си. Ако обаче мислиш, че черната котка на съседа ти е причината да имаш лоши дни, може би е време да се замислиш над това, в което вярваш.

Какво са суеверията - вярване в свръхестествени сили и че те са причина за последващи събития. Суеверията са предразсъдъци и заблуди, които ако позволим могат да се окажат честа спънка в живота ни.

За щастие има неща, които можем да направим, за да прекратим нелепата си вяра.

1. Разбери откъде идват и имат ли логика

Едва ли са много хората, които вярват в абсолютно всяко суеверие, което някога са чули. Може да вярваш само в едно или две. Може едно да ти внушава ужас, а другото да ти се струва глупаво, макар че навярно и двете са. Какъвто и да е случаят, ако потърсиш предисторията на това, което те плаши най-много, може да откриеш, че всъщност няма нищо страшно.

Ето, например отварянето на чадър в стая. Суеверието гласи, че отварянето на чадър в стая е на лош късмет. Доста е вероятно обаче всичко да е започнало с това, че в началото механизма на отваряне на чадърите не е бил добър и е имало шанс да нараниш човека в близост или да счупиш някой предмет.

Под стълба не се минава от Древен Египет насам. Това е така навярно заради триъгълната форма, която образува стълбата със стената. Египтяните не са искали да минават под стълбата, за да не осквернят триединството на боговете.

В Древен Египет са почитали котките и затова черна котка води до късмет. Но в Средновековието християните са свързвали черните котки с вещици, което подтиквало хората да вярват, че щом черна котка им пресече пътя, значи дяволът ги наблюдава. Все още има държави, където това събитие да води до късмет.

2. След като си проучил корена на своите страхове, избери един и започни да го предизвикваш

Аз предлагам да е някое суеверие, което не те плаши толкова. Нарочно минавай под стълби и си повтаряй, че това няма да доведе до нищо. Остави телефона си вкъщи, за да притичаш обратно. Бъди смел и следи резултата. Някои дни наистина може и да са по-криви от другите, но ако си припомняш, че това са само внушения, скоро ще видиш, че всичко е наред.

3. Не се чувствай зле, ако продължаваш да вярваш в някоя нелепост

Трябва да се опиташ да не позволяваш на подобно нещо да влияе на живота ти, но ако не успееш да се отървеш от човъркащото чувство, че нещо може да се обърка, просто си дай време. Милиони хора преди теб са го вярвали.

Навярно суеверието, което най-много те плаши си чул от някой, който ти вдъхва респект или на когото имаш доверие. Пък и си го правил толкова време. Отпусни се и скоро ще усетиш, че някои неща ти влияят само ако им позволиш.